<em>Foto: DOC Kaas</em> RundveeNieuws

Voorschot DOC/DMK daalt naar €24,63 gemiddeld

DOC Kaas verlaagt de voorschot-melkprijs.

DOC Kaas betaalt de leden over de maand april een voorschot-melkprijs van €24,63 per 100 kilo. Dit is 87 cent lager dan over de maand ervoor. Toen werd €25,50 per 100 kilo betaald. Dit is de prijs excl. btw, bij een kwantum van 8 ton per jaar en inclusief toeslagen voor weidegang en duurzaamheid.

Eerste officiële DOC/DMK melkprijs

De april-melkprijs is de eerste officiële voorschotprijs van DOC Kaas als onderdeel van het Duitse DMK. De melkprijsbeweging wordt er nog niet anders van. Bij beide ondernemingen gaat de melkprijs gestaag onderuit. Oorzaak is, zoals directeur Bert Bonestroo van DOC Kaas zegt, de lastige markt.

Gouda-Holland natuurkaas

DOC Kaas maakt vooral foliekaas, maar daarnaast ook een deel natuurkaas. De prijs van dit laatste product ligt hoger dan die van foliekaas. Met name voor Gouda-Holland natuurkaas wordt een extra toeslag betaald, maar ook voor dit product is de prijs momenteel te laag. Voor foliekaas is de opbrengstprijs af fabriek historisch laag. De prijs op de spotmarkt schommelt tussen de €1,60 en €1,70 per kilo. Zelfs in 2009 waren de prijzen niet zo laag. Voor langer lopende contracten is de prijs iets hoger, maar ook niet heel veel. Bij partner DMK wordt ook veel (folie)kaas gemaakt. Daarnaast is het bedrijf ook actief in de consumentenzuivel. Het wil sterk groeien in babyvoeding en meer verdienen op exportmarkten. Dit kost echter tijd.

Daling €1,87 in 2 maanden

Een april-voorscyhot van €24,63 (volgens de DOC-notering) betekent dat deze prijs in 2 maanden tijd met €1,87 per 100 kilo is gedaald. Helaas zullen niet alle leden deze melkprijs ontvangen. Niet iedereen doet aan weidegang en/of ontvangt de toeslag voor duurzaamheid. Geschoond voor toeslagen en vergelijkbaar gemaakt met de melkprijs van andere zuivelbedrijven in Nederland zit DOC Kaas voor april op een melkprijs van €23,54 (excl. btw, bij 7 ton melk en na aftrek van 5 cent bijdrage voor Zuivel NL).

Boeren A-ware beuren €1,05 meer

De leveranciers van A-ware ontvangen parallel hieraan een melkprijs van €1,05 per 100 kilo meer dan hun DOC-collega’s. Dit bevestigt A-ware Food Group desgevraagd. Hun veehouders ontvangen bij een jaarvolume van 7 ton melk dus €25,48 per 100 kilo over maart en €24,59 over april. Deze situatie blijft voorlopig zo gelden. Eerder maakte A-ware bekend dat het op termijn streeft naar een eigen, zelfstandige melkprijs.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin