Rundveehouderij

Nieuws 1938 x bekeken

Vaccin blauwtong vliegt de deur uit in België

Blauwtongvaccin vliegt de deur uit in België, meldt agrarische nieuwssite Vilt.be. De voorraad die het Voedselagentschap had voorzien, is al na 10 dagen uitgeput.

De 2 miljoen doses voor runderen en 100.000 doses voor schapen die in overleg met de sectoren op voorraad waren gehouden, zijn allemaal de deur al uit.

Na spoedoverleg met de sector is de procedure voor een nieuwe bestelling gestart en de firma die de vaccins produceert, heeft beloofd nieuwe doses te kunnen leveren voor 20 juni. Dit vaccin zal net als de eerste voorraad gratis ter beschikking worden gesteld.

Grote kans dat blauwtong België deze zomer bereikt

Sinds vorig najaar verspreidt het blauwtongvirus zich over Frankrijk. De kans is reëel dat de ziekte in de zomer of zelfs eerder België zal bereiken. Omdat preventieve vaccinatie de enige effectieve manier is om dieren te beschermen tegen blauwtong, klonk de roep bij Belgische veehouders naar een vaccins luid. Na overleg met de betrokken sectoren plaatste het Sanitair Fonds een aanbesteding voor 2 miljoen doses voor rundvee en 100.000 doses voor schapen. Sinds begin april zijn deze vaccins beschikbaar.

Veehouders die hun veestapel willen laten vaccineren, moesten contact opnemen met hun dierenarts die dan het nodige aantal vaccins kosteloos kan bestellen bij het Voedselagentschap. Om het beschikbare vaccin zo efficiënt mogelijk aan te wenden, wijst het Voedselagentschap erop dat de doses vaccin voor runderen, zeker de al aangeprikte flacons, ook kunnen gebruikt worden bij schapen als de dosering wordt aangepast.

Nederland loopt niet warm voor vaccinatie

In Nederland is tot nu toe weinig animo om te vaccineren. De overheid heeft ook geen vaccin op voorraad genomen, in tegenstelling tot die in België.

Of registreer je om te kunnen reageren.