Rundveehouderij

Nieuws 1535 x bekeken

Toediening spoorelementen heeft invloed op werking

Voeren van zink-, koper-, en mangaanchelaten draagt bij aan het verminderen van klauwproblemen. Dat meldt Heather Tucker, onderzoekster rundveevoeding aan Novus International, Missouri, VS.

In het onderzoek is aan koeien mangaan, zink en koper gevoerd in de gechelateerde vorm en in zouten. De spoorelementen hebben een rol als antioxidant en helpen daardoor de weerstand en het herstellend vermogen van het dier te verbeteren. De vorm waarin die elementen worden gegeven heeft invloed op de benutting en werking ervan.

Het onderzoek startte met 24 gezonde koeien en 24 koeien met klauwproblemen. Van de 24 dieren werd steeds de helft gevoerd met de genoemde spoorelementen in chelaatvorm, de andere helft met zouten. Na 180 dagen waren de 12 gezonde koeien gevoerd met chelaat nog steeds gezond. Van de 12 gezonde dieren die de elementen in de vorm van zout gevoerd kregen, waren er nog 10 gezond en hadden 2 dieren een lagere klauwgezondheidsscore.

Hardheid van klauwen verbeterd

Van de 12 dieren met klauwproblemen was er in de groep die zouten gevoerd kregen maar 1 hersteld. Van de 12 dieren die de gechelateerde spoorelementen gevoerd kregen waren er 5 hersteld. Volgens het onderzoek is bij de groep die gechelateerde spoorelementen gevoerd kregen ook de hardheid van de klauwen verbeterd en hebben de dieren een betere immunorespons, gemeten op basis van vaccinatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.