<em>Foto: Mark Pasveer</em> RundveeNieuws

Rabo: op melkprijs gebaseerde aflossing mogelijk

Rabobank experimenteert in Ierland met op de melkprijs gebaseerde aflossingen. Flexibele leningen dus. Dat zei Berry Marttin, topbestuurder van de bank, tijdens een bijeenkomst voor landbouwjournalisten. De Braziliaan acht het waarschijnlijk dat een dergelijk systeem op termijn ook naar Nederland komt.

Rabobank heeft met lokale partners in Ierland een fonds opgezet met €100 miljoen aan leningen voor melkveehouders die leveren aan zuivelconcern Glanbia. De looptijd van dit ‘Glanbia MilkFlex Fund’ is 8 jaar.

De basisgedachte volgens Marttin: “Als de melkprijs hoog is, lossen boeren meer af, en als de melkprijs laag is, dan minder. Zo kan een boer buffers opbouwen en handhaven.”

Geen liefdadigheid

Marttin benadrukt dat het geen liefdadigheid is, maar een instrument dat mogelijk beter past bij de huidige agrarische markt. “De markt is fundamenteel verandert. De lineaire tijd is echt voorbij. Lang heeft Rabobank zich beperkt tot traditioneel financieren maar nu meer dan ooit zoeken we als bank, ons bewust van de coöperatieve gedachte, naar innovatieve instrumenten.”

Rabobank werkt ook samen met de Europese Commissie. Eurocommissaris Phil Hogan dringt er bij bedrijven op aan instrumenten te bedenken waarmee de effecten van de beweeglijke melkprijs op het boerenbedrijf beperkt kan worden. Mogelijk wordt een deel van het project, dat nu een paar maanden loopt, straks gefinancierd door de Europese Investeringsbank.

Goed onderzoek doen naar systeem

Volgens Marttin kan het product bij succes ook in Nederland worden uitgerold. “Ik zie niet in waarom niet. Als het goed werkt, en dat geloof ik op dit moment wel, dan moeten we het zo snel mogelijk wereldwijd uitrollen.” Maar het is wel een leerproces, aldus Marttin. “Je kunt niet zomaar ineens overstappen naar deze systematiek. Rabobank moet 1 of 2 jaar goed onderzoek doen.”

Marttin gelooft in herstel melkprijs

Marttin is niet bang dat de melkprijs langdurig laag blijft. “Als dit wel zo is en de boeren komen ondanks de nieuwe afspraken in de problemen, kan de lening worden doorgerold. Maar de wereldwijde vraag naar voedsel groeit 2% tot 3% per jaar en dierlijke eiwitten lopen voorop. Ik heb er alle vertrouwen in dat prijzen gewoon op en neer blijven gaan, en op langere termijn stijgen.”

Goed onderzoek doen vóór invoering

Rabobank moet voor uitrol in Nederland goed onderzoek doen naar onbedoelde bij-effecten, aldus Ruud Huirne, directeur food & agri Nederland bij de Rabobank. Volgens Huirne is er een risico dat wanneer aflossingen in slechte tijden omlaag gaan, boeren minder worden geprikkeld hun bedrijfsvoering aan te passen, terwijl dat soms hard nodig is.

‘Eind dit jaar herstel melkprijs’

Eind 2016 is herstel van de melkprijs op komst. Dat verwacht Ruud Huirne, directeur Food en Agri van Rabobank Nederland. ‘Garanderen kan ik het niet, maar ik ben er wel zo zeker van dat ik er een fles wijn om durf te verwedden’, zei hij op een bijeenkomst met de landbouwpers. Een concrete prijsverwachting geeft Huirne niet.

Tot eind dit jaar verwacht hij nog geen opwaartse prijsbeweging. Als oorzaken van het voorlopige uitblijven van prijsverhogingen noemt Huirne de lage olieprijs, waardoor olieproducerende landen geen koopkracht hebben en uitblijvend herstel van de vraag vanuit China en Rusland. Daarnaast is de productie in Oceanië nog erg groot en duurt het even voor de lage prijs resulteert in een tempering van de productie.

Voor de langere termijn is de Rabobank positief over de zuivelmarkt. De wereldwijde vraag groeit tot 2020 met jaarlijks 5 tot 6 miljard kilo, dat is evenveel als de helft van de totale Nederlandse productie, aldus Berry Marttin, lid van de raad van bestuur van de Rabobank en verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de wereldwijde strategie op gebied van food.


Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin