Jongvee. De jongveebezetting en de melkproductiestijging per koe zijn belangrijke factoren bij de fosfaatproductie per melkveebedrijf.<em> <br />Foto: Koos Groenewold</em> RundveeNieuws

‘Nog veel ruimte voor efficiënt fosfaat benutten’

Ondanks de aankomende korting op fosfaatrechten een krimp in melkproductie beperken of zelfs helemaal voorkomen? Daarop zijn er voor de meeste melkveehouders volop kansen, stelt ForFarmers op basis van uitgebreide bedrijfsvergelijkingen.

Een gemiddeld bedrijf met circa 100 koeien met door gerichte maatregelen de melkproductie met 5 tot 15 procent verhogen zonder overschrijding van het fosfaatquotum.

Jongveebezetting en productiestijging

In de praktijk produceren veehouders gemiddeld 175 kilo melk per kilo fosfaat, met een variatie van 125 tot 225 kilo melk per kilo fosfaat. Voor een bedrijf met 100 koeien komt een verschil van 50 kilo melk per kilo fosfaat overeen met ruim 250.000 kilo melk meer of minder. Het zijn met name de jongveebezetting en de productiestijging per koe die zoden aan de dijk zetten. Ook gebruik van voeders met verlaagd fosfaatgehalte dragen bij.

Beheer
WP Admin