<em>Foto: Herbert Wiggerman</em> RundveeNieuws

Netwerk Grondig blij met standpunt Kamer over fosfaatrechten

Netwerk Grondig is tevreden met het standpunt van de Tweede Kamer dat grondgebonden melkveehouders volledig gecompenseerd worden bij de generieke korting op fosfaatrechten. Dat zegt Diana Saaman, voorzitter van Netwerk Grondig.

Hoewel staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) nog geen harde toezeggingen doet of hij de motie kan uitvoeren, heeft Netwerk Grondig er het volste vertrouwen in, mede omdat ook regeringspartij PvdA de motie heeft gesteund. Het is wel de intentie van Van Dam om de grondgebonden bedrijven volledig te compenseren, maar of dit lukt hangt mede af van de totale fosfaatproductie. Deze cijfers worden in juni bekend.

‘Niet één organisatie de belangen laten behartigen’

“Wij zijn heel tevreden dat de grondgebonden melkveehouders de plek krijgen die ze verdienen”, zegt Saaman. Ze vindt het wel vervelend dat bedrijven die slechts een beperkt fosfaatoverschot hebben wel gekort zullen worden bij de generieke korting.

“Deze bedrijven zijn niet echt vertegenwoordigd bij de onderhandelingen over het fosfaatrechtenstelsel. Ik denk dat de tijd rijp is dat één organisatie niet meer de belangen van alle bedrijven vertegenwoordigt. Daarvoor zijn de verschillen tussen intensieve en extensieve bedrijven te groot. Je kan niet als een club twee heren dienen”, aldus Saaman. Ze vindt dat voor een goed compromis de uitersten aan tafel moeten zitten.

Zeer beperkte knelgevallenregeling gewenst

Netwerk Grondig pleit voor een zeer beperkte knelgevallenregeling bij het fosfaatrechtenstelsel, zodat er voldoende fosfaatruimte is voor compensatie van de grondgebonden bedrijven. Het Netwerk wil de generieke korting ook niet boven de 8% uit laten komen. “Als er extra ruimte nodig is, kan dit het beste door de afroming  bij handel in fosfaatrechten te verhogen”, vindt het Netwerk.

NAJK: geen extra bemoeilijking bedrijfsoverdracht

De organisatie voor jonge boeren, NAJK reageert ook positief over de uitslagen van de stemmingen over de fosfaatrechten. De Kamer vindt dat bedrijfsoverdracht binnen familie vrijgesteld moet worden van korting op fosfaatrechten. “Hiermee wordt voorkomen dat bedrijfsoverdracht extra moeilijk wordt voor jonge boeren”, aldus Koen Bolscher van het NAJK.

De organisatie zegt dat hiermee nog niet alle problemen rondom bedrijfsovername zijn weggenomen. “Steeds vaker komen niet- familiaire bedrijfsovernames voor. Ook als bedrijven veranderen van ondernemingsvorm, om een overname mogelijk te maken, wordt nog steeds 10 procent van de fosfaatrechten afgeroomd”, aldus NAJK.

Beheer
WP Admin