<em>Foto: Henk Riswick</em> RundveeNieuws

Fosfaatrecht jaagt melkveehouder de grens over

Emigratiekantoren melden een toenemende belangstelling van melkveehouders om te emigreren naar een ander Europees land, of Canada. Interfarms voorspelt een verdubbeling van het aantal emigrerende boeren.

Tientallen melkveehouders hebben zich recent bij de emigratiebureaus Interfarms en Agriplaza aangemeld. De toenemende belangstelling van melkveehouders om hun bedrijf voor te zetten in het buitenland, is het directe gevolg van de fosfaatrechten en grondgebondenheidsregels in combinatie met aanhoudende matige opbrengsten.

Veel van deze melkveehouders hebben de afgelopen jaren juist flink geïnvesteerd in hun bedrijf en veestapel, met het oog op de afschaffing van het melkquotum. De mestverwerkingsplicht, grondgebondenheidsregels en fosfaatrechten zadelen de melkveehouders op met nog meer kosten. Daarbij blijft de melkprijs achter.

100 tot 160 boerenemigranten per jaar verwacht

Interfarms meldt recent een tiental aanvragen te hebben ontvangen van melkveehouders. Dit zijn doorgaans startende ondernemers die het bedrijf willen opschalen, maar in Nederland hiervoor nu geen mogelijkheden meer zien. Ook melkveehouders in de leeftijdscategorie 30 tot 40 jaar met een lopend bedrijf en boerengezinnen met twee bedrijfsopvolgers op zoek naar uitbreidingsmogelijkheden, oriënteren zich op het buitenland. Het aantal boerenemigranten was de afgelopen jaren tussen de 50 en 80. Interfarms verwacht dat dit aantal de komende jaren gaat verdubbelen naar 100 tot 160 per jaar.

Agriplaza zegt eveneens recent 10 tot 20 aanvragen van melkveehouders te hebben ontvangen. Om de aanvragen aan te kunnen, heeft het makelaarskantoor vorige week een extra emigratiebegeleider aangesteld en het is nog op zoek naar een tweede.

De melkveehouders met emigratieplannen oriënteren zich met name op Duitsland, Denemarken, Zweden en Canada. Dat laatste land is tijden niet in trek geweest, maar komt nu weer in beeld. In Canada geldt een melkquotum en een gemiddeld hogere melkprijs.

Beheer
WP Admin