Rundveehouderij

Nieuws 1949 x bekeken 2 reacties

DSM: methaanuitstoot koe kan 30% lager

Het is mogelijk de methaanuitstoot van koeien met 30% te verminderen door aanpassing van het voer. Het chemisch concern DSM zegt al in een ver gevorderd stadium te zijn met de ontwikkeling van een nieuw voer-additief.

Over de samenstelling ervan wil het bedrijf nog niet veel kwijt. De kern van het product is een molecuul dat invloed heeft op de vertering in de koe.

Atzo Nicolaï, directeur Nederland van DSM, meldde woensdag op een bijeenkomst van Natuurmonumenten dat het bedrijf er in de onderzoeksfase in is geslaagd de methaanuitstoot met 25 tot 30% te verminderen. De productie van methaan door vee levert een belangrijke bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen. Methaan verlaat de koe zowel via de bek als via de darmen. Het merendeel komt via de bek naar buiten; het gaat dagelijks om ongeveer 500 liter methaan, aldus DSM.

Methaanafremmend ingrediënt

Het resultaat wordt bereikt door een extra ingrediënt, dat de productie van methaan afremt. Het onderzoek is uitgevoerd door diervoedingskundigen in samenwerking met chemici en biologen.

Het product is getest op koeien in veehouderijomstandigheden en slaagde daar 'met vlag en wimpel', aldus DSM. Tegelijk is ook onderzoek gedaan naar de veiligheid van het ingrediënt voor mens en dier.

Laatste reacties

 • DJ-D

  Bij de Friesland Campina jongeren dag had Roelof Joosten het ook al over deze onzin. FC is ook bezig met maatregelen. Komt niet goed. Nou wat moet je toch met al dat volk wat maar problemen wil oplossen die er niet zijn. Gewoon een simpele onschadelijk kringloop dat methaan.

  Alco1 jij kan dat goed uitleggen.

 • deB.


  Er zijn veel en veels te veel mensen die iets verzinnen en het bordje van de veehouders leeg eten!!

  Nederland gaat ten onder aan de ''kennis'' economie
  Ga werken, ga wat maken, maar nee onderzoek hier en daar, inoveren blablabla... Moet allemaal betaald worden

Of registreer je om te kunnen reageren.