<em>Foto: Koos Groenewold</em> RundveeNieuws

Commissie overrompeld door tempo interventie

De belangstelling voor interventie van melkpoeder is de laatste weken zo groot, dat de Europese Commissie erdoor is overvallen.

De Commissie beloofde begin maart een verdubbeling van de interventie van 109.000 naar 218.000 ton mageremelkpoeder, maar is inmiddels ‘gepakt op snelheid’, zoals een handelaar zegt.

Regeling verdubbeling niet klaar

Het oude plafond van 109.000 ton is afgelopen weekeinde bereikt, maar de regeling voor verdubbeling van het volume is nog niet klaar. Daardoor moet voorlopig worden ‘getenderd’, zoals afgesproken in de oude regeling. Bedrijven kunnen (magere)melkpoeder aanbieden aan de Commissie, maar de Commissie koopt van de goedkoopste aanbieder(s). Dat is in ieder geval het idee achter het tenderen.

De Europese koepelorganisaties voor de zuivelhandel en zuivelindustrie nemen daar geen genoegen mee. De Commissie had immers beloofd het interventieplafond te verdubbelen. Dan moet daar ook werk van worden gemaakt, zonder de aankoopprijs verder te willen verlagen.

Niet in aanmerking voor opkoop

Veel aanbieders van mageremelkpoeder schrijven nu wel in op de tenders van de Commissie, maar gaan ervan uit dat het product wordt overgenomen tegen de gewone interventieprijs. Door de voorwaarden in de voorlopig geldende tenderregeling dreigt ook een deel van de mageremelkpoeder die nu wordt geproduceerd, niet in aanmerking te komen voor opkoop. De zuivelbranche wil dat ook dit probleem wordt gerepareerd.

De Commissie houdt zich ondertussen stil. Mogelijk werkt ze aan een oplossing zodat de melkpoeder die in de voorbije week is aangeboden alsnog in de interventie kan komen, zo wordt gehoopt.

Lees ook de marktanalyse zuivel: Roomprijs krijgt verdere duw naar beneden

Beheer
WP Admin