<em>Foto: Mark Pasveer</em> RundveeNieuws

‘Begrens melkveebedrijf wegens volksgezondheid’

PvdA en dierenpartij PvdD willen grens aan omvang van melkveebedrijven, vanwege volksgezondheid. Daarover hebben de partijen kamervragen gesteld.

De Partij van de Arbeid en de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer opperen om een grens te stellen aan de omvang van melkveebedrijven, vanwege de overdracht van voor mensen gevaarlijke ziekten. Kamerleden Tjeerd van Dekken (PvdA) en Marianne Thieme (PvdD) hebben daarover vragen gesteld aan minister Edith Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken). Ze vragen Schippers en Van Dam of er harde grenzen zullen worden gesteld aan de omvang van melkveebedrijven, op basis van de risico’s voor de volksgezondheid.

GD: infectieziekten hebben meer kans op grotere bedrijven

Aanleiding voor de Kamervragen is de constatering van directeur diergezondheid Ynte Hein Schukken van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) dat infectieziekten meer kans hebben om zich heen te grijpen op grotere bedrijven en dat grotere bedrijven meer kans hebben op een infectieziekte. Schukken legt op bijeenkomsten voor melkveehouders regelmatig uit dat vergroting van de melkveestapel extra aandacht voor diergezondheid en ziektedruk vereist. Schukken zegt dat  het risico op overdracht van salmonella, para-tbc of boviene virus diarree groter is als er meer dieren en meer contacten tussen dieren zijn.

Voor mensen gevaarlijke streptokokken

De Kamerleden willen dat de bewindslieden openbaar maken hoeveel, waar en welke bedrijven besmet zijn met de voor mensen gevaarlijke Streptococcus agalactiae. In elk geval zouden omwonenden van die bedrijven moeten worden geïnformeerd, aldus Van Dekken en Thieme. Streptococcus agalactiae kan gevaarlijk zijn voor ongeboren en pasgeboren baby’s.

Schukken zegt dat een groter bedrijf vraagt om strakker management en snelle diagnostiek. Zowel veehouders als personeel moet werken via strakke protocollen, vindt hij.

Beheer
WP Admin