<em>Foto: ANP</em> RundveeNieuws

Zuivel ziet weinig in productiebeperking

Van een vrijwillige beperking van de melkproductie in de EU, zoals maandag in Brussel is besloten, valt weinig te verwachten. De NZO wijst erop dat ook in de EU de melkprijs wordt gevormd op de internationale markt, op basis van vraag en aanbod.

De Nederlandse Zuivel Organisatie is wel positief over het besluit van de Raad om meer boter en mageremelkpoeder voor een langere periode uit de markt te nemen.

Het voorstel om vrijwillig minder melk te produceren in de EU kwam met name van Frankrijk, maar zal weinig effect hebben zolang Ierland en Nederland niet meedoen, zo geven zuivelkenners aan. Zij zijn de grootste groeiers op de zuivelmarkt en stemden in de EU ook tegen het voorstel.

Hoe de verruiming van de ‘de-minimissteun‘ (maximaal 3 x €15.000 in plaats van 1 x €15000 per boer per 3 jaar) uitpakt, is nog niet duidelijk. De precieze voorwaarden voor deze steun moeten nog worden uitgewerkt in Brussel. Belangrijk punt is dat eventuele steun wel WTO-conform moet zijn.

Leren leven met prijsschommelingen

De NZO stelt zich op het standpunt dat de melkveehouderij moet leren leven met hevige prijsschommelingen op de zuivelmarkt. Het is aan individuele ondernemers en bedrijven om de risico’s die deze met zich meebrengen te managen. Een vrijwillige productiebeperking is daarbij weinig effectief vanwege de sterke relatie met de wereldmarkt.

De NZO ziet overigens nog wel andere mogelijkheden om de zuivelmarkt te verbeteren, bijvoorbeeld het verder vergroten van de transparantie op de EU-zuivelmarkt, versterken van de exportmogelijkheden via handelsakkoorden met derde landen en het wegnemen van handelsbarrières.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin