Rundveehouderij

Nieuws 1751 x bekeken

Rabobank: toenemende druk op Europese rundvleesprijzen

De druk op Europese rundvleesprijzen neemt toe. Dat meldt de Rabobank in haar kwartaalrapport.

De rundvleesproductie stijgt. Als gevolg van de slechte melkprijzen worden er meer koeien uitgestoten voor de slacht. Ook ligt het gemiddeld geslacht gewicht van runderen hoger en is er meer vleesvee van goede kwaliteit beschikbaar. In 2015 werden er 2,7% meer koeien geslacht ten opzichte van een jaar eerder. Daarbij kromp de markt voor kalfsvlees in 2014 met 3,5% en stabiliseerde deze in 2015. Als gevolg hiervan kwamen er in 2014 en 2015 zo'n 500.000 stuks vleeskoeien bij. Een groot deel van deze dieren komt gedurende 2016 op de markt. Gezien het feit dat kalveren van mindere kwaliteit in Nederland bijna niets meer opleveren ziet de Rabobank deze situatie niet snel veranderen.

Prijsdruk

De rundvleesconsumptie binnen de EU stabiliseert onder blijvende druk van relatief laaggeprijsd varkens- en pluimveevlees. Dit in combinatie met een toenemende productie zorgt voor druk op de prijzen. Ook de toegenomen export lijkt dit probleem niet op te gaan lossen. Op belangrijke markten in Afrika en het Midden-Oosten is sprake van toenemende concurrentie zowel wat betreft de volumes als prijzen.

Rabobank verwacht dat de druk op de Europese rundvleesprijzen in de tweede helft van 2016 verder gaat toenemen. Na het weideseizoen brengen melkveehouders in landen als Nederland en Ierland, waar de veestapels flink in omvang zijn gegroeid, naar verwachting weer meer koeien naar de slacht als gevolg van aanhoudend slechte melkprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.