<em>Foto: ANP</em> RundveeNieuws

PBL: fosfaat niet enige milieuknelpunt melkvee

Afschaffen of verruimen van het fosfaatplafond wil niet zeggen dat er nog veel ontwikkelruimte komt voor de veehouderij. Daarvoor waarschuwt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in reactie op de voorstellen van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken).

“Eenzijdig oplossen van het fosfaatknelpunt om groeiruimte aan de sector te bieden, kan gevolgen hebben voor andere milieudoelen zoals nitraat, ammoniak, broeikasgassen. Ook kan het gevolgen hebben voor weidegang”, reageert PBL desgevraagd.

PBL gaf al eerder aan dat de veehouderij niet alleen door fosfaat druk op het milieu en de leefomgeving veroorzaakt.

Fosfaatplafond laten schrappen

Bij de invoering van fosfaatrechten voor de melkveehouderij wil Van Dam in Brussel gaan onderhandelen om het fosfaatplafond voor de Nederlandse veehouderij te schrappen, omdat andere regelgeving ervoor zorgt dat er niet te veel fosfaat op de Nederlandse landbouwgrond terecht komt. Als dit niet lukt, wil Van Dam ervoor pleiten om de dierlijke mest die wordt verwerkt niet mee te laten tellen voor het fosfaatplafond.

Door de invoering van fosfaatrechten in de melkveehouderij verwacht PBL dat de emissie van broeikasgassen en ammoniak iets lager zal zijn dan zonder fosfaatrechten. Voor de waterkwaliteit heeft de invoering van fosfaatrechten waarschijnlijk geen effect omdat de gebruiksnormen voor mest ongewijzigd blijven.

Druk op weidegang, stikstofdoelen en weidevogelbeheer

Tegelijkertijd verwacht PBL dat boeren bij de invoering van fosfaatrechten zullen gaan sturen op fosfaatefficiëntie. Het onderzoeksinstituut verwacht dat daardoor het risico ontstaat dat weidegang, stikstofdoelen en weidevogelbeheer onder druk komen te staan. “Daar staat weer tegenover dat  een fosfaatbank wordt opgericht waar een deel van de rechten wordt gestald en voorwaardelijk wordt verstrekt aan uitbreiders. Afhankelijk van de criteria voor die verstrekking kunnen die risico’s beperkt worden”, verwacht PBL.

De Tweede Kamer debatteert binnenkort over de fosfaatrechten in de melkveehouderij. Het debat werd vorige week en deze week uitgesteld om praktische redenen.

Beheer
WP Admin