<em>Foto: Ton Kastermans Fotografie</em> RundveeNieuws

Ook de koe gaat permanent online

Gezonde(re) koeien met meer welzijn. Voor dat doel zijn ook koeien binnenkort permanent online, althans, als het ligt aan Universiteit Utrecht. De faculteit diergeneeskunde daar werkt met andere partijen aan een ‘koe-sensor’.

Universiteit Utrecht werkt samen met wetenschappers, ingenieurs, ICT-specialisten en partijen uit de zuivelsector aan de ontwikkeling van een koe-sensor, die bedoeld is om de gezondheid en het welzijn van de dieren te bevorderen.

Happy Healthy Cow

De project gaat door het leven als het Happy Healthy Cow-project. Hierbij wordt een soort minicomputer met verscheidene sensoren in een bolus in de voormaag geplaatst. De koesensor is uitgerust met verschillende technologieën om actuele informatie over gezondheid, welzijn, (re)productie en voeding van vee te kunnen verzamelen en analyseren en is aangesloten via internet. De veehouder, dierenartsen en wetenschappers hebben zo een belangrijk hulpmiddel in handen om informatie over gezondheid en welzijn van de koe nog beter te kunnen managen en onderzoeken.

Signalen van koe-sensor gaan via het LoRa-netwerk

De signalen van de sensor worden via het LoRa-netwerk van KPN (Low Power Wide Area Network of LPWAN) verstuurd naar het Clickey Cloud Cow Portal, genaamd naar de sensor van bedrijf Invenit bv.

Versturen data over grote afstanden

Met de sensor en via het netwerk worden kleine hoeveelheden data over grote afstanden verzonden. Dankzij het LoRa is geen kostbare infrastructuur nodig om data te verzamelen en te verzenden. Eenmaal in de cloud kunnen data worden geanalyseerd en omgezet tot informatie die voor elke gebruiker is te benutten. Dat kan de veehouder zijn, maar ook een dierenarts en een andere erfbetreder, aldus de Utrechtse faculteit diergeneeskunde. Zowel fysiologische parameters als lichaamstemperatuur en hartslag worden gemeten, evenals de beweging en positie van de dieren in de weide en op stal. De hele set aan parameters zal veel extra informatie opleveren over de gezondheid en het welzijn van melkkoeien.

Eenmaal in de cloud kunnen de door de koesensor verstuurde data worden geanalyseerd en omgezet tot informatie die voor elke gebruiker is te benutten.

Het goede leven – van de koe

Het Cor Wit Fonds ondersteunt dit wetenschappelijke onderzoek naar de gezonde koe. Het Fonds stelt zich ten doel om op het snijvlak van telecommunicatie en maatschappelijke relevantie wetenschappelijk onderzoek en creativiteit te stimuleren om een bijdrage te leveren aan ‘het goede leven’ – in dit geval ‘het goede leven’ van de koe.

Beheer
WP Admin