<em>Foto: Henk Riswick</em> RundveeNieuws

Nederland kent hoge productiekosten van melk

De productiekosten van melk liggen met €43 per 100 kilo melk hoog ten opzichte van andere landen. Nederland bevindt zich qua productiekosten in de Europese top 3.

Dat meldt het platform Verantwoorde Veehouderij op basis van cijfers van het International Farm Comparison Network uit 2014.

Van genoemde €43 bestaat €10 uit niet betaalde, maar berekende kosten van eigen productiemiddelen. Het gaat hier om eigen arbeid en berekende rente van eigen grond.

Denemarken noteert hoogste kosten

De productiekosten in Duitsland, Denemarken en Ierland liggen ongeveer op hetzelfde niveau als in Nederland. Denemarken kent de hoogste betaalde kosten per 100 kilo melk en alleen in dit land liggen deze kosten hoger dan in Nederland. Frankrijk heeft met ongeveer €33 per 100 kilo melk de laagste productiekosten van alle belangrijke zuivellanden in Europa.

Buiten Europa lagere productiekosten

Geen geheim is dat de productiekosten buiten Europa lager liggen. Veel belangrijke zuivellanden hebben productiekosten van circa €25 per 100 kilo melk. Opvallend is dat deze kosten in de Verenigde Staten bijna allemaal betaalde kosten zijn. Vanwege de grote omvang, gemiddeld 1.100 koeien, moet het representatieve bedrijf in dit land veel gebruik maken van externe arbeid.

Beheer
WP Admin