Rundveehouderij

Nieuws 1564 x bekeken

Lagere strafeis in hoger beroep fraude vee-export

In het hoger beroep over fraude met exportcertificaten van vee tijdens de blauwtonguitbraak in 2007 zijn lagere straffen geëist. Dit omdat de procedure lange tijd vroeg, bleek tijdens de zitting van 11 maart .

Dit meldt het Friesch Dagblad. Tegen de leidinggevende van een vee-exportbedrijf en een inmiddels gepensioneerde dierenarts uit Wommels werd een werkstraf van 200 uur geëist. In 2011 waren ze nog door de rechtbank veroordeeld tot celstraffen van 6 maanden. 2 werknemers van de exporteur hoorden werkstraffen van 200 en 150 uur geëist worden. Daarnaast eiste de advocaat-generaal een boete van €25.000 van het exportbedrijf, een ton minder dan de boete die de rechtbank oplegde.

Bloed van positief geteste dieren verwisseld

Het vee-exportbedrijf en de dierenarts worden onder meer verdacht van fraude met de export van runderen met het blauwtongvirus. Dit speelde in het najaar van 2007 en voorjaar van 2008. Het bloed van positief geteste runderen werd verwisseld met het bloed van negatief geteste runderen zodat die toch uitgevoerd konden worden naar Roemenië, Rusland, Georgië en Slowakije.

De advocaten van het exportbedrijf en de gedagvaarde medewerkers pleitten voor vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. De advocaat van die dierenarts pleitte voor een lichtere straf omdat deze heeft bekend en daarbij al een tuchtrechtelijke boete heeft gehad. Bovendien heeft de nieuwe maatschap van de dierenartsenpraktijk een schikking getroffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.