Rundveehouderij

Nieuws 3670 x bekeken 4 reacties

LTO-bestuur wil landelijke vakgroepen

Het federatiebestuur van LTO Nederland wil nog dit jaar landelijke vakgroepen instellen. De regionale afstemming vervalt. Voorzitter Albert Jan Maat zegt dat leden in de toekomst 'exact moeten weten waar en voor wie iemand in de bres staat'.

De ondersteuning door beleidsmedewerkers wordt landelijk vormgegeven en komt straks dus niet meer vanuit de regionale lidorganisaties. Het huidige secretariaat van LTO Nederland is met 4 personen zeer klein en zal dus groeien, aldus Maat. "Het is belangrijk dat agrarisch Nederland een sterkere lobby krijgt op landelijk spelende onderwerpen."

'Bestuurlijke drukte' verminderen

De landelijke organisatie helpt volgens Maat om de 'bestuurlijke drukte', zeg maar een uit de hand gelopen vergadercircuit, te verminderen. "Landelijke vakgroepen zijn ook een interessantere partner om in allerlei samenwerkingen te treden; samenwerkingen die veel belangrijker zijn geworden sinds het wegvallen van de productschappen."

Volgens Maat blijft met de voorgestelde nieuwe structuur volop discussie over onderwerpen bestaan. "We houden op bijvoorbeeld het fosfaatdossier wel gewoon één mening." Een nieuwe structuur kan de discussie volgens Maat wel doorzichtiger en duidelijker maken, maar de hervorming is volgens hem niet gemotiveerd door onenigheid in het verleden.

Regionale organisaties blijven sleutelpositie vervullen

De regionale organisaties blijven een sleutelpositie vervullen op regionaal en lokaal niveau, op onderwerpen als ruimtelijke ordening, waterbeleid en ondernemerschap. "Veel beleid op deze terreinen is steeds meer regio- of locatiespecifiek. Om dichtbij de leden te blijven staan, ze echt optimaal te bedienen, moet je dat soort werk ook regionaal organiseren."

De regionale ledenorganisaties van LTO Nederland, ZLTO, LTO Noord en LLTB werken aan een gezamenlijke visie en strategie voor LTO Nederland, aldus Maat. Tot nu toe bestond een dergelijke langetermijnblik op de rol van LTO Nederland bij de ledenorganisaties niet, aldus Maat. Volgens Maat heeft de optie tot een complete fusie wel de revue gepasseerd, maar 'moeten alle drie de organisaties dat wel willen'.

Nieuwe organisatie per 1 oktober

Het bestuursvoorstel volgt het advies op van de door LTO ingehuurde adviseurs Jos van Campen en Siem Korver. Van Campen was lang voorzitter van suikerverwerker Royal Cosun en een drijvende kracht van de coöperatiekoepel NCR. Korver is actief als hoogleraar in Tilburg en was in het verleden directeur bij vleesverwerker Vion.

Maat kondigt aan per 1 oktober te vertrekken als voorzitter. Op dat moment moet de nieuwe organisatie staan. De hervormingen zijn slechts voorgesteld en het uiteindelijke besluit wordt genomen door de Ledenraad en wordt besproken met de Ondernemingsraad en personeel.

Laatste reacties

 • R. B.

  LEES Haal alle macht naar Brabant

  Vergaderen tussen melken of 's avond moeilijk voor de boeren uit het noorden en het zuiden.
  Zo haal je de macht naar Brabant ( hier hebben ze nu ook al de sterkste lobby ers ) Kijk maar naar de fosfaat rechten dieren per ha had alle problemen opgelost. Nu gaat extensief eerder stoppen dan intensief (melkveehouderij)

 • erikvgrinsven

  heel goed. Bovenstaande reactie is iets wat we los moeten laten. nu hebben we in ieder geval allemaal geen macht. ze spelen ons uit in Den Haag, omdat we verdeeld zijn. heel hard nodig om 1 blok te vormen. De verschillen onderling worden steeds kleiner.
  Wat mij betreft mag het zo spoedig mogelijk 1 LTO worden.

 • jongvee

  wie bedenkt het om iemand die de vion min of meer naar de ondergang heeft geholpen om raad te vragen??
  weer een advies wat veel kost en niets toevoegt

Of registreer je om te kunnen reageren.