<em>Foto: Ton Kastermans</em> RundveeNieuws

Kamerleden nuanceren standpunt over kalf bij koe

Kamerleden die de motie van Marianne Thieme (PvdD) steunden over het kalf bij de koe wijzen erop dat de motie niet vraagt om het kalf bij de koe te laten, maar om te komen met een plan van aanpak.

Dat zeggen ze in reactie op de actie #kalverliefde, waarbij ruim 200 boerinnen een petitie aanboden aan de Tweede Kamer.

“De motie vraagt om een plan van aanpak. Er moet onderzocht worden of het mogelijk is om het kalf bij de koe te laten. Als het leidt tot meer dierenleed, is de PVV de laatste die vindt dat we het moeten doen”, zegt Dion Graus. Hij zegt ook dat boerinnen die zeggen dat het niet kan, onzin kletsen. “Er zijn boeren die het doen, dus het kan. Maar het vraagt wel aanpassing van het management.”

Onderzoek afwachten

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya reageert vergelijkbaar. Ze wil eerst het onderzoek van het Louis Bolk Instituut afwachten om te komen tot een plan van aanpak. “Op die manier kan een verantwoorde en onderbouwde keuze gemaakt worden over hoe het beste omgegaan kan worden met koeien en hun kalveren.”

Natuurlijk gedrag als uitgangspunt

SP-Kamerlid Henk van Gerven reageert: “Wij nemen het natuurlijk gedrag van het dier als uitgangspunt. Voor koeien is natuurlijk gedrag grazen en voor zoogdieren is het natuurlijk gedrag om bij de moeder melk te drinken. Ik ben me ervan bewust dat de huidige manier om met kalfjes om te gaan hier nog ver van verwijderd is, maar dat is geen reden om als sector niet te willen onderzoeken hoe het anders en beter kan. De motie zegt niet dat het morgen geregeld moet zijn, de motie vraagt een plan van aanpak om die kant op te bewegen”, aldus Van Gerven.

Tjeerd van Dekken (PvdA) zegt ook dat als blijkt dat het kalf bij de koe laten niet kan, het voorstel moet worden heroverwogen.

Beheer
WP Admin