<em>Foto: ANP</em> RundveeNieuws

Fonterra verlaagt melkprijs naar €0,18

Fonterra heeft haar melkprijs, omgerekend naar Nederlandse omstandigheden, verlaagd naar €0,18 per kilo. Het gaat om een daling van 1,5 cent ten opzichte van de vorige melkprijsverwachting.

Volgens coöperatievoorzitter John Wilson hebben de moeilijke marktomstandigheden de melkprijsverwachting verder onder druk gezet.

De zuivelonderneming verlaagt haar melkprijs van 4,70 Nieuw-Zeelandse dollar ($) naar $3,90 per kilo milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Inclusief dividend kan de contante melkprijs bij de huidige wisselkoers, bij 4,4 procent vet en 3,2 procent eiwit, voor seizoen 2015/2016 nog uitkomen op €0,20 per kilo melk.

‘Vraag en aanbod komen niet meer in balans’

Met deze verwachting gaat de Nieuw-Zeelandse zuivelgigant ervan uit dat vraag en aanbod op de wereldmarkt dit jaar niet meer in balans komen. Opvallend is dat topman Theo Spierings opnieuw wijst naar de hoge melkaanvoer in Europa, al noemt hij natuurlijk ook de sterk gedaalde invoer van China en Rusland. Herstel van de markt hangt volgens hem voor een groot deel af van het reduceren van de melkaanvoer, ‘met name in Europa’, in reactie op de slechte zuivelprijzen wereldwijd.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin