<em>Foto: Bert Jansen</em> RundveeNieuws

Chirurg: meer longkanker door vee in Brabant

Brabanders hebben vaker longkanker dan mensen in de rest van Nederland, concludeert de Bossche kankerchirurg Ignas van Bebber in een uitzending van Omroep Brabant. De oncologisch chirurg legt een verband met de intensieve veehouderij in de provincie.

Van Bebber zegt dat er geen een-op-eenrelatie is gelegd tussen de hogere aantallen van longkanker en het fijnstof of de ammoniak afkomstig van veehouderijen in de provincie. “Maar ik denk dat die relatie bestaat.”

Renkske Nijdam van de GGD zegt dat de gegevens waarop de chirurg zich baseert niet zo eenduidig zijn. Het blijkt dat in West-Brabant en in de regio Hart voor Brabant sprake was van een toename van het aantal sterfgevallen door longkanker, maar in Zuidoost-Brabant was daar geen sprake van.

Veehouderij en gezondheid

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu onderzoekt de mogelijke relaties tussen veehouderij en gezondheid. Daarbij gaat de aandacht vooral uit naar luchtwegaandoeningen en allergieën. Het onderzoek moet antwoord geven op de vraag in hoeverre omwonenden worden blootgesteld aan mogelijke veroorzakers van longaandoeningen en in hoeverre sprake is van meer of andere aandoeningen bij omwonenden.

Omgekeerde relatie

Wetenschappelijk onderzoek naar de relatie tussen longkanker en de nabijheid van vee duidt juist op een omgekeerde relatie. Uit onderzoeken gepubliceerd in de wetenschappelijke tijdschriften Cancer, Causes & Control en de American Journal of Epidemiology komt de waarneming naar voren dat onder veehouders die veel in aanraking komen met pluimvee of koeien, juist minder vaak longkanker wordt ontwikkeld dan onder degenen die niet nauw met dieren omgaan.

Beheer
WP Admin