<em>Foto: Mariska Vermaas</em> RundveeNieuws

Boerinnen protesteren tegen kalf bij koe

Een actiegroep van 230 melkveehouders heeft in de Tweede Kamer een petitie aangeboden tegen het kalf bij de koe. De boerinnen zijn boos dat een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat de kalveren bij de koe moeten blijven.

“Er wordt gedaan alsof het een economische afweging is. Maar dat is het niet. Het is beter voor het welzijn en de gezondheid van het kalf om het niet bij de moeder te laten lopen”, zegt Ellis Lugtenberg.

‘2 jaar geprobeerd’

Melkveehoudster Agnes de Boer vertelt Kamerleden dat ze 2 jaar lang heeft geprobeerd de kalveren bij de koeien te laten, maar dat dit niet is gelukt. Tijdens haar verhaal verandert de enigszins opgetogen sfeer en wordt het stil op het Plein voor de ingang van de Tweede Kamer.
“De eerste twee weken waren heel mooi. Daarna werd het minder”, vertelt ze. Kalveren ontsnapten uit de wei, belandden soms in de sloot en waren moeilijk te vangen. Met soms fatale gevolgen. Koeien werden onrustig omdat de kalveren te ver bij hen vandaag gingen en bij het spenen van de dieren ontstond veel stress bij zowel de koe als het kalf. De Boer wilde niet direct opgeven, maar heeft dat na 2 jaar proberen toch moeten doen. Er bleek geen oplossing voor de problemen die ontstonden.

‘Motie raakt ons in het hart’

Na haar emotionele verhaal klinkt luid gejuich van de melkveehoudsters. “De motie raakt ons in ons hart. Er speelt al zoveel in de melkveehouderij en dan komt dit er ook nog bij”, zegt Lisanne Oskamp. De boerinnen hebben het gevoel dat de motie is aangenomen door gebrek aan kennis bij de Kamerleden. “We hopen dat ze luisteren naar onze verhalen uit de praktijk. We doen het niet voor niets zo. De huidige werkwijze is het beste voor de kalveren. Zo weten we zeker dat ze voldoende biest binnen krijgen en ze raken gewend aan mensen, waardoor ze ook niet wild worden”, zeggen de melkveehoudsters.

‘Eerst plan van aanpak nodig’

Tjeerd van Dekken (PvdA) heeft oog voor de visie van de boerinnen. “Er moet eerst een plan van aanpak komen. Als in de praktijk blijkt dat het niet kan, moeten we een oplossing zoeken. Het is niet de bedoeling de sector over de kling te jagen.”

Kritiek op Thieme

Marianne Thieme (PvdD), indienster van de motie, blijft bij haar standpunt. Ze vindt dat kalveren niet vermenselijkt moeten door te denken dat mensen beter voor de kalveren kunnen zorgen dan de koeien zelf. Rondom Thieme klinkt kritiek als ze de pers te woord staat.

Thieme vindt dat het scheiden van kalf en koe direct na de geboorte een economische afweging is. Ze pleit voor het veranderen van het hele systeem in de melkveehouderij, waarbij het wel mogelijk is om de kalveren bij de koe te laten lopen. Daarvoor moet ede boer wel een hogere prijs voor zijn product krijgen, vindt ze. Ook is het volgens Thieme beter voor de diergezondheid en het welzijn van de dieren om bij elkaar te blijven.

“Ze spreekt alleen maar onzin over vaccinatie en antibioticagebruik. Dat doen we helemaal niet”, klinkt het. “Spook”, dist de ander over de politica.

Op Twitter was ook veel aandacht voor dit onderwerp: #kalverliefde


Beheer
WP Admin