<em>Foto: Marten Sandburg Fotografie</em> RundveeNieuws

Bio-veehouders willen vrijstelling fosfaatrechten

De Natuurweide pleit bij staatssecretaris Martijn van Dam opnieuw voor een vrijstelling van fosfaatrechten voor de 350 Skal-gecertificeerde biologische melkveehouders.

Dit zou volgens de vereniging van biologische melkveehouders kunnen door de biologische melkveesector uit de categorie melkvee te halen en in de categorie ‘overig’ te plaatsen.

De fosfaatproductie wordt verantwoord door 4 categorieën: melkvee, varkens, kippen en ‘overig’. De Natuurweide stelt dat deze wijziging ook juridisch goed te borgen zal zijn.

Niet bijgedragen aan overschrijding fosfaatplafond

Naast de staatssecretaris worden ook de landbouwwoordvoerders van de politieke partijen in een brief opgeroepen de biologische melkveehouders buiten de fosfaatrechtendiscussie te houden. Het generiek toepassen van het fosfaatrechtenstelsel doet volgens Natuurweide-voorzitter Teunis Jacob Slob geen recht aan de biologische melkveehouders die volgens hem aan het overschrijden van het fosfaatplafond part noch deel hebben.

Om Skal-gecertificeerd te kunnen zijn moeten biologische melkveehouders voldoen aan de eisen die de Europese Unie en Nederland stellen. Een belangrijke voorwaarde is dat de aanwending van dierlijke mest de Europese norm van 170 kilo stikstof per hectare niet overschrijdt. Met deze voorwaarde is ook de fosfaatgift gelimiteerd en is er geen bijdrage aan het overschrijden van het fosfaatplafond, zo geeft de belangenorganisatie aan. Dit fosfaatplafond is overeengekomen als voorwaarde om in Nederland gebruik te mogen maken van de derogatie.

De Natuurweide pleitte al eerder voor vrijstelling van fosfaatrechten voor biologische melkveehouders, maar tot nu toe ziet de organisatie daar niets van terug in de plannen van Van Dam.

Webinar Fosfaatrechten

Wat betekent de invoering van fosfaatrechten voor uw bedrijf? In het webinar Fosfaatrechten voor melkveehouders wordt onder meer deze vraag behandeld. Boerderij organiseert het webinar op 24 maart, in samenwerking met LTO Nederland en Farmel. Meld u gratis aan

Beheer
WP Admin