Rundveehouderij

Nieuws 3523 x bekeken 12 reacties

Bio-veehouders willen vrijstelling fosfaatrechten

De Natuurweide pleit bij staatssecretaris Martijn van Dam opnieuw voor een vrijstelling van fosfaatrechten voor de 350 Skal-gecertificeerde biologische melkveehouders.

Dit zou volgens de vereniging van biologische melkveehouders kunnen door de biologische melkveesector uit de categorie melkvee te halen en in de categorie 'overig' te plaatsen.

De fosfaatproductie wordt verantwoord door 4 categorieën: melkvee, varkens, kippen en 'overig'. De Natuurweide stelt dat deze wijziging ook juridisch goed te borgen zal zijn.

Niet bijgedragen aan overschrijding fosfaatplafond

Naast de staatssecretaris worden ook de landbouwwoordvoerders van de politieke partijen in een brief opgeroepen de biologische melkveehouders buiten de fosfaatrechtendiscussie te houden. Het generiek toepassen van het fosfaatrechtenstelsel doet volgens Natuurweide-voorzitter Teunis Jacob Slob geen recht aan de biologische melkveehouders die volgens hem aan het overschrijden van het fosfaatplafond part noch deel hebben.

Om Skal-gecertificeerd te kunnen zijn moeten biologische melkveehouders voldoen aan de eisen die de Europese Unie en Nederland stellen. Een belangrijke voorwaarde is dat de aanwending van dierlijke mest de Europese norm van 170 kilo stikstof per hectare niet overschrijdt. Met deze voorwaarde is ook de fosfaatgift gelimiteerd en is er geen bijdrage aan het overschrijden van het fosfaatplafond, zo geeft de belangenorganisatie aan. Dit fosfaatplafond is overeengekomen als voorwaarde om in Nederland gebruik te mogen maken van de derogatie.

De Natuurweide pleitte al eerder voor vrijstelling van fosfaatrechten voor biologische melkveehouders, maar tot nu toe ziet de organisatie daar niets van terug in de plannen van Van Dam.

Webinar Fosfaatrechten

Wat betekent de invoering van fosfaatrechten voor uw bedrijf? In het webinar Fosfaatrechten voor melkveehouders wordt onder meer deze vraag behandeld. Boerderij organiseert het webinar op 24 maart, in samenwerking met LTO Nederland en Farmel. Meld u gratis aan

Laatste reacties

 • pieterfranken1

  Grapjassen, ik denk dat biologische pluimveehouders en biologische varkenshouders ook wel zonder rechten dieren willen houden.

 • alco1

  Er zijn ook wel gangbare boeren die part nog deel hebben aan de overschrijding.

 • geen boer

  bio is een bepaalde, duurdere productiewijze waarvoor een klein consumentensegment bereid is meer te betalen. Prima en moet vooral blijven, de markt vraagt er immers om.
  Maar waarom zouden ze niet aan wetgeving hoeven te voldoen?

 • wmeulemanjr1

  Heeft 'gewone' grondgebonden boer dan wel bijgedragen aan overschrijding fosfaatplafond??

 • leo,s vriend

  Biologische melkveehouders die meer dan 170 kg N produceren per ha moeten dit ook afvoeren:https://www.skal.nl/biologische-teelt-van-gewassen/voorwaarden-teelt/u-gebruikt-alleen-toegestane-meststoffen/

  Dus zij dragen ook bij aan het "fosfaatoverschot"
  Heel simpel , ook zij fosfaatrechten.

 • wmeulemanjr1

  Leo,s@ als de mest van biologisch afgevoerd word en door andere landbouwers aangevoerd die aanvoerruimte hebben op hun grond in hoeverre kan je dan alles "overschot " noemen?

 • landboer

  Wat is dan het verschil met niet biologisch Meuleman?

 • Attie

  Als je de stal nog niet vol hebt en wel latente ruimte blijft het krom.

 • alco1

  We moeten gewoon met z'n allen dat hele fosfaat gedoe verwerpen.
  Maar ja. Er zijn ook weer boeren blij gemaakt met een oudedags pensioen en er zijn ook boeren die mest moeten afzetten en en voer kopen en dit niet te duur willen doen.
  Eigenlijk toch twee groepen die geen recht van spreken hebben.
  DUS WEG MET DAT FOSFAATRECHT.

 • Bennie Stevelink

  @alco, het enigste alternatief voor fosfaatrechten is grondgebondenheid. Maar dan wel veel en veel strenger dan nu in de AMvB. Ik heb jou daar tot nu toe geen voorstel voor zien doen.

 • Peltjes

  Heel simpel, fosfaatreferentie afschaffen. En dan de amvb er op loslaten met evenwichtsbemesting.

 • alco1

  Nee Bennie, dat klopt. Omdat ik ook het plafond maar zo'n gedrocht vindt.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.