Rundveehouderij

Nieuws 5960 x bekeken 2 reacties

Big Data-pact zuivelsector

FrieslandCampina, Agrifirm en CRV bouwen samen een elektronische snelweg waarop alle informatie van melkveehouders en andere spelers in de zuivelsector wordt gedeeld. Doel is de datahub uit te laten groeien naar een dataplatform voor de hele Nederlandse agrarische sector.

Via deze elektronische snelweg heeft een melkveehouder toegang tot zijn eigen informatie en krijgt daarnaast ook de beschikking over kennis van andere partijen. Op de datahub worden gegevens uitgewisseld over onder meer diergezondheid, levensverwachting, duurzaamheid en mineralenefficiëntie.

Bedrijfsvoering

Aan de datahub worden applicaties gehangen die melkveehouders helpen keuzes te maken in de bedrijfsvoering. Het systeem wordt beheerd door een aparte stichting, waarvan de 3 coöperaties de oprichters zijn. De stichting zal ook het eigendom van de data borgen. De samenwerking is aangegaan voor een periode van ten minste 3 jaar.

Volgens planning gaat de datahub na anderhalf jaar onder voorwaarden open voor derden. Directe concurrenten worden niet geweerd. Ook is het de bedoeling dat het platform op termijn beschikbaar komt voor de akkerbouw, varkenshouderij en pluimveehouderij. Er worden al inleidende gesprekken gevoerd met spelers in de akkerbouw.

<em>Van links naar rechts: Albert Beetsma, programmamanager Smart Dairy Farming (PBLQ); Ron van Burgsteden, voorzitter advisory board Smart Dairy Farming (melkveehouder); Jeroen Elfers, bestuurslid Stichting Smart Dairy Farming (namens Koninklijke FrieslandCampina N.V.); Ton Loman, voorzitter bestuur Stichting Smart Dairy Farming (namens Agrifirm Group B.V.); Roelof Joosten, bestuurslid Stichting Smart Dairy Farming (namens Koninklijke FrieslandCampina N.V.); Piet Boer (voorzitter bestuur Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A.); Roald van Noort, bestuurslid Smart Dairy Farming, (namens CRV BV); Peter Broeckx (voorzitter Raad van Commissarissen CRV Holding BV); Theo Koekkoek (voorzitter Koninklijke Coöperatie Agrifirm U.A.)</em>
Van links naar rechts: Albert Beetsma, programmamanager Smart Dairy Farming (PBLQ); Ron van Burgsteden, voorzitter advisory board Smart Dairy Farming (melkveehouder); Jeroen Elfers, bestuurslid Stichting Smart Dairy Farming (namens Koninklijke FrieslandCampina N.V.); Ton Loman, voorzitter bestuur Stichting Smart Dairy Farming (namens Agrifirm Group B.V.); Roelof Joosten, bestuurslid Stichting Smart Dairy Farming (namens Koninklijke FrieslandCampina N.V.); Piet Boer (voorzitter bestuur Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A.); Roald van Noort, bestuurslid Smart Dairy Farming, (namens CRV BV); Peter Broeckx (voorzitter Raad van Commissarissen CRV Holding BV); Theo Koekkoek (voorzitter Koninklijke Coöperatie Agrifirm U.A.)

 

Platform

"We steken onze nek uit", aldus topman Ton Loman van Agrifirm. "We willen een standaard neerzetten. Boeren zitten er niet op te wachten in te loggen op 4 of 5 platformen." Volgens Loman wordt nu maar een fractie van de beschikbare data gedeeld, en dan nog één-op-één. Over concrete applicaties willen de 3 partijen nog niets kwijt.

Bij de ontwikkeling van "Big Data"-oplossingen speelt bescherming van privacy van deelnemende boeren een cruciale rol. De drie bedrijven werken aan een autorisatieregister waarin staat welke data deelnemende boeren willen delen en wat ze ervoor terugkrijgen. Ook kunnen ze ervoor kiezen data geanonimiseerd of niet geanonimiseerd te delen.

Big Data

De 3 coöperaties zijn leidend in respectievelijk de melkveehouderij, voerbranche en veeverbetering. Agrifirm is ook een grote collecteur en distributeur in de akkerbouw. De partijen werkten al samen binnen Smart Dairy Farming, een gezamenlijk onderzoek naar sensoren die veehouders kunnen helpen zijn individuele dieren te monitoren.

Het belang van het delen, koppelen en analyseren van data wordt in de agri- en foodsector toenemend onderkend. Bestuursvoorzitter Louise Fresco van Wageningen UR ziet in "digitalisering" de grootste verandering van de Nederlandse sector in de komende jaren.

Laatste reacties

  • winden

    Moet er niet eerst overal fatsoenlijk internet zijn?

  • Eminem2010

    onze data bedoelen ze .

Of registreer je om te kunnen reageren.