<em>Foto: ANP</em> RundveeNieuws

Milieudefensie ziet weidegang verder teruglopen

Vrijwillige weidegang werkt niet. Ondanks alles wat de Nederlandse zuivelsector doet, blijft het percentage weidegang teruglopen, zegt Milieudefensie.

Vorig jaar was er geen stabilisatie van de weidegang, maar opnieuw een teruggang van 0,3 procentpunt. Dit stelt de milieuorganisatie die zich baseert op een rapport van CLM. Daaruit blijkt dat het aantal koeien dat vorig jaar 120 dagen lang 6 uur per dag buiten liep, daalde van 70,1% naar 69,8%.

Melkveebedrijven steeds groter

Daarbij worden melkveebedrijven nog steeds groter. Het aantal koeien per bedrijf stijgt van 78 in 2013 naar 111 in 2020. Deze grotere bedrijven/stallen maken weidegang ook weer lastiger. Hetzelfde effect gaat uit van een versterkte focus op fosfaatefficiëntie bij een nog steeds groeiende melkveestapel. Ondertussen blijft de melkproductie toenemen. CLM rekent met een plus van 6% in 2016 – uitgaande van de groei in 2015.

De enige remedie om deze ontwikkeling te stoppen is volgens Milieudefensie het verplicht stellen van weidegang.

Actie bij Tweede Kamer uitgesteld

Milieudefensie wilde donderdag 24 maart in Den Haag met een actie aandacht vragen voor behoud van de koe in de wei. De Tweede Kamer zou dan debatteren over de melkveehouderij. Vanwege de aanslagen in Brussel is dit debat uitgesteld. De actie van Milieudefensie gaat daarom donderdag ook niet door.

 

Beheer
WP Admin