De Amerikaanse export van boter nam flink af. Foto: Bert Jansen RundveeNieuws

Zuivelexport VS daalt flink

De Verenigde Staten hebben afgelopen jaar fors minder zuivel geëxporteerd. Dat is vooral een gevolg van een sterk gestegen binnenlandse vraag.

Dat meldt het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra in zijn zuivelupdate. Van januari tot en met november 2015 daalde de Amerikaanse export met 9% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vooral de export van boter nam met 71% flink af. De export van weipoeder en kaas daalden met respectievelijk 19 en 15%.

Andere belangrijk exporterende regio’s zagen hun exportvolume juist stijgen. Nieuw-Zeeland en Australië exporteerden in dezelfde periode respectievelijk 4% en 8% meer. De export van de EU lag van januari tot en met oktober 2015 6% hoger ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

China importeert minder zuivel

Qua import voerde China afgelopen jaar 6% minder zuivel in. Wel was er in december sprake van een opvallende stijging van 46% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. Het ging hier echter vooral om houdbare melk, babyvoeding en weipoeder. Wat betreft het voor Nieuw-Zeeland met name belangrijke vollemelkpoeder laat China het nog steeds afweten.

Opvallend is de gestegen import van Latijns-Amerika. In de periode januari tot en met oktober lag de zuivelimport 12% hoger ten opzichte van dezelfde periode ene jaar eerder. Azië laat over dezelfde periode een stijging zien van 8%. Het Midden-Oosten en Afrika importeerden 1% meer zuivel.

Beheer
WP Admin