Foto: ANP RundveeNieuws

Van Dam: ZuivelNL verantwoordelijk voor uitvoering weidepremie

Zuivel NL is verantwoordelijk voor de uitvoering van de extra premie voor melkveehouders die hun koeien voor 15 april weiden. Als een melkveehouder door externe omstandigheden niet aan de eisen kan voldoen, is het aan Zuivel NL om hier een passende oplossing voor te vinden.

Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in reactie op vragen van CDA-Kamerlid Jaco Geurts. Hij wilde weten wat het voor een melkveehouder betekent als hij door een verhoogd waterpeil niet voor 15 april kan weiden en dus niet aan de voorwaarden kan voldoen om in aanmerking te komen voor de weidepremie van €750.

Doelstelling van de weidepremie is dat deze naar bedrijven gaat die de koeien voor de eerste snede weiden. De datum van 15 april is hierbij een richtdatum.

Kritisch over verdeling €30 miljoen

VVD-Kamerlid Bart de Liefde uitte zich kritisch over de keuzes die zijn gemaakt voor het verdelen van de €30 miljoen. “Hoe gaat de staatssecretaris in Brussel verkopen dat geld dat is bestemd voor innovatie wordt uitgegeven aan weidegang, weidevogels en kruidenrijk grasland?”, vroeg hij zich af. Van Dam reageerde dat de premie een stimulans vormt voor verandering in de bedrijfsvoering van melkveehouders.

Beheer
WP Admin