Rundveehouderij

Nieuws 3640 x bekeken 7 reacties

Van Dam: ZuivelNL verantwoordelijk voor uitvoering weidepremie

Zuivel NL is verantwoordelijk voor de uitvoering van de extra premie voor melkveehouders die hun koeien voor 15 april weiden. Als een melkveehouder door externe omstandigheden niet aan de eisen kan voldoen, is het aan Zuivel NL om hier een passende oplossing voor te vinden.

Dat zegt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in reactie op vragen van CDA-Kamerlid Jaco Geurts. Hij wilde weten wat het voor een melkveehouder betekent als hij door een verhoogd waterpeil niet voor 15 april kan weiden en dus niet aan de voorwaarden kan voldoen om in aanmerking te komen voor de weidepremie van €750.

Doelstelling van de weidepremie is dat deze naar bedrijven gaat die de koeien voor de eerste snede weiden. De datum van 15 april is hierbij een richtdatum.

Kritisch over verdeling €30 miljoen

VVD-Kamerlid Bart de Liefde uitte zich kritisch over de keuzes die zijn gemaakt voor het verdelen van de €30 miljoen. "Hoe gaat de staatssecretaris in Brussel verkopen dat geld dat is bestemd voor innovatie wordt uitgegeven aan weidegang, weidevogels en kruidenrijk grasland?", vroeg hij zich af. Van Dam reageerde dat de premie een stimulans vormt voor verandering in de bedrijfsvoering van melkveehouders.

Laatste reacties

 • alco1

  Als zuivel NL haar verstand gebruikt laat ze zich hier niet voor gebruiken. We doen gewoon de koeien naar buiten als het normaal kan.
  Er in meegaan zal volgend jaar wel weer een verplichting worden met evt. kortingen.
  Als er een bezorgdheid is over de weidevogels zou ik maar stoppen met alsmaar meer natuur te maken.

 • mtseshuis

  @alco1: Dat is helemaal juist. Ook wat de weidevogels betreft, die gaan écht niet op natuurgebieden zittten broeden of eten.. Waarom zouden ze als op vruchtbare landbouwgrond ook genoeg te halen is, doen ganzen ook.

 • Schaap1975

  is dit alleen voor melkveehouders of ook voor jongveeopfokkers??

 • oorspronkelijk

  niet alleen de koeien buiten maar rust:minder maaien, inkuilen ook muizen komen minder en een koeienvla is een biotoop opzich daardoor meer bodemleven
  nesten volop +patrijzen+reeen +hazen+buizerds+valken
  koeien inde wei zwaluwen in de stal tegen larven en vlieg
  daar kan ik van genieten en met mij de vogelaars
  op deze manier hoop ik de maatschappelijke druk om meer natuur te creeeren te temperen
  maar ieder moet zijn eigen plantrekken
  €750 weegt niet op tegen dit genot

 • van der berg

  in de jaren 80!!! veel koeien!!!veel ploegen veel mais veel kievitten e.d nu minder koeien!!!minder mais,minder ploegen meer natuur en minder weidevogels. ra ra hoe kan dat. we moeten dus meer ploegen,meer mais en meer koeien dan komen de weidevogels vanzelf weer

 • DJ-D

  Aanvulling @van den berg: vooral minder neptuur.

 • alco1

  De bureaucratie heeft besloten!!!!!
  Morgen de koeien in de blubber, anders loop je je premie mis.
  Wat zal dan de melkprijs weer stijgen.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.