Foto: Hans Banus RundveeNieuws

Rabobank: geen extra waarde door fosfaatrecht

De waarde van fosfaatrechten zal geen verschil opleveren in het beoordelen van bedrijven. “Net als bij het melkquotum zullen we als Rabobank geen waarde ontlenen aan de rechten bij de bepaling van zekerheden of eigen vermogen.”

Aan dergelijke bezittingen wordt geen waarde ontleent, dat gebeurt bijvoorbeeld bij varkensrechten ook niet. Dat stelt de Rabobank in reactie op een notitie van Stichting Natuur en Milieu eerder deze week.

‘Meer vermogen met fosfaatrechten’

Volgens Natuur en Milieu zouden melkveebedrijven door de invoering van fosfaatrechten meer vermogen krijgen en daardoor makkelijker geld kunnen krijgen van banken. Daarbij zouden grote intensieve bedrijven in het voordeel zijn, volgens de stichting. Inschattingen dat fosfaatrechten tot €16.000 per koe zouden kosten, noemt Marijn Dekkers, sectormanager veehouderij van Rabobank, onrealistisch. “De toegenomen regels voor grondgebondenheid en mestverwerking maken dat boeren deze astronomische bedragen niet kunnen betalen”, aldus Dekkers.

‘Nauwelijks onderbouwde aannames’

Volgens Dekkers moet het doel ook zijn om hard op deze rechten af te lossen, daardoor wordt de zogenoemde betalingscapaciteit ook negatief beïnvloed. De berekeningen van Natuur en Milieu zijn volgens Rabobank gebaseerd op ‘nauwelijks of niet onderbouwde aannames, daaraan conclusies verbinden lijkt voorbarig’.

Volgens Dekkers zouden de prijzen van de rechten door een fosfaatbeurs ‘enigszins in de hand gehouden kunnen worden en blijft er ruimte voor individueel ondernemerschap in plaats van bij toekenning door de overheid op basis van bepaalde criteria’.

Beheer
WP Admin