Rundveehouderij

Nieuws 6626 x bekeken 18 reacties

Rabobank: geen extra waarde door fosfaatrecht

De waarde van fosfaatrechten zal geen verschil opleveren in het beoordelen van bedrijven. "Net als bij het melkquotum zullen we als Rabobank geen waarde ontlenen aan de rechten bij de bepaling van zekerheden of eigen vermogen."

Aan dergelijke bezittingen wordt geen waarde ontleent, dat gebeurt bijvoorbeeld bij varkensrechten ook niet. Dat stelt de Rabobank in reactie op een notitie van Stichting Natuur en Milieu eerder deze week.

'Meer vermogen met fosfaatrechten'

Volgens Natuur en Milieu zouden melkveebedrijven door de invoering van fosfaatrechten meer vermogen krijgen en daardoor makkelijker geld kunnen krijgen van banken. Daarbij zouden grote intensieve bedrijven in het voordeel zijn, volgens de stichting. Inschattingen dat fosfaatrechten tot €16.000 per koe zouden kosten, noemt Marijn Dekkers, sectormanager veehouderij van Rabobank, onrealistisch. "De toegenomen regels voor grondgebondenheid en mestverwerking maken dat boeren deze astronomische bedragen niet kunnen betalen", aldus Dekkers.

'Nauwelijks onderbouwde aannames'

Volgens Dekkers moet het doel ook zijn om hard op deze rechten af te lossen, daardoor wordt de zogenoemde betalingscapaciteit ook negatief beïnvloed. De berekeningen van Natuur en Milieu zijn volgens Rabobank gebaseerd op 'nauwelijks of niet onderbouwde aannames, daaraan conclusies verbinden lijkt voorbarig'.

Volgens Dekkers zouden de prijzen van de rechten door een fosfaatbeurs 'enigszins in de hand gehouden kunnen worden en blijft er ruimte voor individueel ondernemerschap in plaats van bij toekenning door de overheid op basis van bepaalde criteria'.

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  De enige bank van agrarisch Nederland bemoeid zich er ook al mee.

 • John*

  die zijn er hartstikke blij mee als er weer volop hypotheken op grond gezet worden om daarmee de rechten te financieren en deze uiteindelijk weer terug af te lossen

 • Klaasvaak

  Nee, die bestrijden het verhaal van N & M. Zij willen dat de grote stallen vol kunnen worden gezet....

 • eenvoudige boer

  Beetje naief is dit wel van de bank. Een bedrijf met of zonder varkensrechten wordt dus hetzelfde beoordeeld.

 • Wim Esselink

  @eenvoudige boer
  Wat Rabobank zegt is dat er geen waarde wordt ontleent aan de rechten voor de bepaling van zekerheden of eigen vermogen.
  Rechten die worden toegekend door het Ministerie krijgen geen waarde op de balans (worden niet geactiveerd).

 • H.Grotenhuis1

  @Wim Esselink
  Een stal zonder of met rechten is toch duidelijk wel van invloed op de waarde voor de bepaling van de zekerheden.

 • info140

  Een stal met rechten vandaag kan morgen een stal zonder rechten zijn. Probeer daar maar eens rekening mee te houden bij een waardebepaling

 • 344412

  Juist, rechten kan je ook geen hypotheek op vestigen omdat je ze onderhands, zonder notaris kan verkopen. De bank heeft (dit keer) gelijk.

 • Wim Esselink

  @Grotenhuis
  Uiteraard heeft een ligboxenstal zonder fosfaatrechten straks een lagere waarde. Net als een varkensstal zonder varkensrechten. Maar de vraag was en is of de waarde van een bedrijf toeneemt door toekenning van fosfaatrechten zoals SNM stelde. En dat is dus niet het geval volgens de Rabobank. Als er eventueel rechten bij moeten komen zullen de kosten daarvan uit de exploitatie opgebracht moeten worden.

 • geen boer

  Of de waarde van een bedrijf toe- of af zal nemen zal compleet afhangen van de individuele situatie en economische omgevingsfactoren, met name melkprijs.
  Totaal onmogelijk om dat als generieke regel te voorspellen.
  Dat had de bank moeten zeggen ipv met een boekhoudkundig verhaal te komen, en waarbij iedereen weet dat het wel degelijk uit zal maken voor de bank. Wel of geen rechten maakt waarschijnlijk een enorm verschil, dus waarom dat krampachtig ontkennen?

 • peter1939

  waarde neemt niet toe bij rechten maar wel af zonder of weinig rechten...zo zal het wel werken in de praktijk....maw lagere rente's door hoger EV(door waarde rechten) hebben de banken hekel aan....maar bedrijven die half leeg komen te staan zullen eerder dalen in verkoopprijs....de bank schreef immers dat grondwaarde zal dalen door fosfaatrechten.....

 • H.Grotenhuis1

  @Wim Esselink
  De waarde van een stal wordt volledig bepaald door de ligging, de vergunnigen en de rechten, bij een grondgebonden bedrijf komt dat de kwaliteit en de kwantiteit nog bij. Zonder al deze zaken zullen de stenen van de stal slechts een negatieve waarde hebben.

 • Wim Esselink

  @H.Grotenhuis
  U doelt op het aantal rechten?

 • eenvoudige boer

  Als je deze beredenering doortrekt, kun je ook wel zeggen dat grond ook getaxeerd moet worden aan agrarische waarde. Oftewel er is in Ned. bijna geen enkel agrarisch bedrijf dat de bank dan nog geld kan verstrekken.

 • Matt

  Rabo is er ook niet helemaal gerust op..

 • sjakie

  @Wim Esselink
  Als melkveehouder heb ik wat varkensrechten aangeschaft, omdat ik verwacht dat deze op termijn inwisselbaar worden voor melkveefosfaatrechten. De verkopende makelaar gaf mij toen aan dat de financiers in de varkenshouderij (lees Rabo) de varkensrechten mee nemen in de financiering als onderpand. Veelal wordt verplicht minimaal 70% van de varkensplaatsen op een bedrijf af te dekken met rechten. Ook is men niet vrij de rechten te verkopen zonder toestemming van de bank. Als ik lieg, doe ik dat in commissie. Wellicht interessant voor Boerderij om de beweringen van Dekkers te onderzoeken op het waarheidsgehalte.

 • H.Grotenhuis1

  Via zgn blokkaderecht kan de vrije overdracht van varkensrechten en pluimveerechten door banken worden beperkt, zo zal het straks ook wel gaan met fosfaatrechten.
  Zoals al eerder aangegeven bepalen de productierechten de waarde van de stenen van een stal in zeer hoge mate.

 • mtsvanaaken

  Een berdijf met rechten is niet meer waard. Een bedrijf zonder is alleen niks meer waard. In totaal worden de bedrijven minder waard, omdat de exploitatie meer gaat kosten en dus minder redabel wordt en de risico's voor de bank stijgen. De melk uit Polen is nog steeds net zo wit als de onze.

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.