Rundveehouderij

Nieuws 1588 x bekeken

Preventief formalinevoetbad 'hoogstens nog paar jaar'

Misschien niet de dagen, maar wel de jaren zijn geteld voor het preventieve formalinevoetbad tegen Mortellaro bij koeien. Dat zei GD-klauwdeskundige op Inspiratiedag Klauwgezondheid.

Veel veehouders denken dat een voetbad zorgt voor genezing van Mortellaro. Dat is een misvatting, zo stelde Menno Holzhauer, klauwendeskundige bij de Gezondheidsdienst voor Dieren, tijdens de Inspiratiedag Klauwgezondheid, op 28 januari.

In zijn optiek is een voetbad altijd preventief. Hoewel een strak regime van voetbaden met formalineoplossing wel het aantal en de ernst van de aandoeningen terugdringt, is individuele aanpak en behandeling de enige weg naar genezing.

Voetbaden met formaline 'binnen 3-4 jaar verboden'

Wat betreft formaline is Holzhauer kort: nog 3 of 4 jaar, dan is voetbaden met formaline verboden. Er zijn veel middelen voor voetbaden in de handel, maar onderzoek moet nog uitwijzen welke daarvan de beste is en tegen welke aandoening.

'Koeien moeten veel kunnen liggen'

Bij preventie hoort ook dat koeien veel moeten kunnen liggen, zo stellen Marcel Drint van het Nederlands Klauwgezondheids Centrum en Anne Egbert Andringa van stalinrichter Cowhouse. Veel liggen betekent namelijk ontlasting van de klauwen en de koeien staan minder in de nattigheid en mest, waardoor de klauwen gemiddeld droger zijn.

Goede ligbox: 3 meter diep, met genoeg kopruimte

Een goede ligbox moet 3 meter diep zijn en genoeg kopruimte hebben. Drie meter is de horizontale ruimte die een koe nodig heeft bij opstaan. Verder moet een koe goed vierkant in de box kunnen staan om goed te kunnen gaan liggen. In veel stallen staat de schoftboom

te dicht op de achterrand of is te laag en dat maakt het de koeien lastig om goed te kunnen gaan liggen.

Graag zachte boxbedekking die koe grip biedt

De boxbedekking moet zacht zijn en voldoende grip bieden. De boxbreedte kan naar 1,20 of 1,25 meter, vindt Andringa. Het veelgehoorde argument dat koeien in te brede boxen scheef gaan liggen, wijst hij van de hand. Dat is een kwestie van afstellen van de schoftboom.

Of registreer je om te kunnen reageren.