Rundveehouderij

Nieuws 1904 x bekeken

Ook Ierse veehouders demonstreren

Tientallen Ierse rundveehouders hebben zondag een demonstratie gehouden bij vleesbedrijf Slaney Meats in de buurt van Wexford.

"Wij eisen een betere prijs voor onze runderen en een open en eerlijke concurrentie", riep voorzitter Henry Burns van de sectie veeteelt bij de Irish Farmers Association hen daarbij toe. "De veehouders zijn erg gefrustreerd, omdat ze de indruk hebben dat de minister van landbouw veel meer naar de vleesbedrijven en niet naar de boeren leunt. We hebben al jaren te kampen met een gebrek aan concurrentie, waardoor enkele bedrijven de toon kunnen zetten", aldus Burns.

De directe aanleiding voor de actie is de overname van 50% van de aandelen in vleesbedrijf Slaney/ICM door ABP, toch al de grootste vleesverwerker van Ierland en de grootste vleesexporteur van Europa. "Die investering geeft ABP controle over 29% van de runderslacht en drie van de zes kadaververwerkingsinstallaties in ons land."

Overname voorleggen aan concurrentiedienst

De Irish Farmers Association heeft berekend dat Ierse rundveehouders afgelopen jaar gemiddeld 82 cent per kilo minder voor hun dieren vingen dan hun Britse collega's. In de tien voorafgaande jaren lag dat verschil gemiddeld op 27 cent per kilo. Volgens Burns 'moet minister Coveney begrijpen dat een duurzame Ierse rundveesector staat of valt met levensvatbare prijzen voor de primaire producenten en niet met goedkope grondstoffen voor de vleesbedrijven of winkeliers'.

Hij wil daarom dat de bewindsman de geplande overname aan de concurrentiedienst in Ierland voorlegt. Dat geldt ook voor de recente participatie door ABP in schapenverwerker Irish Country Meats, waardoor dat bedrijf nu 40% van alle lammeren in Ierland verwerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.