De Gezondheidsdienst voor Dieren heeft een nieuwe aangeboren afwijking aan de kop van kalveren gevonden en gemeld. Een gemeenschappelijke factor/oorzaak is nog niet gevonden. Met het kalf op de foto is, voor alle duidelijkheid, overigens niet mis. Foto: Ronald Hissink RundveeNieuws

Nieuwe afwijking aan kop verworpen kalveren

Er is een nieuwe afwijking gevonden aan de kop van verworpen kalveren, zo meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

De Gezondheidsdienst voor Dieren meldt via de ‘Veekijker‘ dat in oktober en november vijf verworpen kalveren met een afwijking aan de kop zijn ingezonden. De kalveren waren in de laatste maand van de dracht verworpen of kort voor of tijdens de geboorte gestorven.

Onderzoek toonde dat de grote en de kleine hersenen bij de kalveren niet aangelegd waren en dat de schedelbeenderen lokaal niet gesloten waren. Dit is door de huid te voelen. Er is dan een opening in de schedel, net boven de ogen.

Nog geen verband tussen afzonderlijke gevallen gevonden

Behalve dat de kalveren binnen een tijdsbestek van twee maanden waren aangeboden, is er nog geen aanwijzing of verband tussen deze dieren die naar een oorzaak kan leiden. GD roept iedereen die bij doodgeboren of verworpen kalveren deze afwijking ziet of voelt, dit te melden bij de Veekijker.

Beheer
WP Admin