Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

N&M: zonder fosfaatbank meer koeien in megastal

Als fosfaatrechten voor melkvee vrij verhandelbaar worden, komen er meer koeien in een ‘megastal’ en minder in de wei op een familiebedrijf. Die conclusie trekt stichting Natuur en Milieu (N&M) in een notitie over de waarde van fosfaatrechten.

Als de fosfaatrechten een waarde krijgen van €5.000 per melkkoe (inclusief jongvee) neemt het vermogen van melkveebedrijven flink toe, zo heeft de milieuorganisatie berekend. Voor een bedrijf met 40 koeien komt dat volgens N&M uit op €200.000 en voor een bedrijf met 250 koeien is dat €1,25 miljoen. Voor de hele sector komt Natuur en Milieu op een vermogenstoename van €8 miljard.

Makkelijker geld lenen

Gevolg van het extra eigen vermogen is dat bedrijven makkelijker geld kunnen lenen bij de bank, zo staat in de notitie van N&M. Een melkveehouder die 30% wil groeien en daarvoor geld wil lenen bij de bank krijgt te maken met een kostprijsverhoging van 1 tot 2 cent per kilo melk voor rente en aflossing. Het kostprijseffect is belangrijker dan het vermogenseffect, stelt Natuur en Milieu vast. Hoge prijzen voor fosfaatrechten zorgen voor een aanzienlijke stijging van de kostprijs als bedrijven meer dan 10% tot 20% extra rechten moeten kopen. “Het is reëel te veronderstellen dat bedrijven alleen bij zeer lage prijzen van fosfaatrechten meer dan 20% tot 30% kunnen verwerven.”

Regiegroep wil door overheid beheerde fosfaatbank

Natuur en Milieu is een van de deelnemers aan de regiegroep die in overleg is met staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) over invoering van fosfaatrechten. De organisatie pleit samen met 20 andere natuur- en milieuorganisaties voor invoering van een door de overheid beheerde fosfaatbank.

Beheer
WP Admin