Rundveehouderij

Nieuws 3169 x bekeken 1 reactie

Droogstand cruciaal voor goede opstart

Met een goede droogstand kunnen veehouders veel problemen voorkomen die zich voordoen bij koeien in de eerste 30 dagen van de lactatie.

Dat zei Tom Vanholder, dierenarts en business unit manager herkauwers van Elanco Animal Health tijdens de themadag Koe Comfort in Groningen.

Droge koeien moeten blijven vreten om de negatieve energiebalans (neb) na het afkalven te beperken. De neb verhoogt het risico op slepende melkziekte, lebmaagdraaiing en cysteuze eierstokken. Om de opname op peil te houden moeten droge koeien altijd kunnen vreten. Er gelden afwijkende breedtematen ook voor de vreetplaats: 75 - 80 centimeter. Nu zijn veel stallen ingericht met voerhekken van 60 - 65 centimeter. Dan is 5 vreetplaatsen op 4 koeien nodig. Ook moeten droge koeien goed kunnen liggen in een zacht, comfortabel ligbed. Voor elke koe moet een ligbox beschikbaar zijn. Liefst een die voldoende lang is (180 cm ligbed + 1 meter kopruimte) en 130 cm breed.

Weerstand op peil houden

Rond het afkalven hebben koeien een verminderde weerstand. Stress werkt negatief op de weerstand van de koe. Voldoende ligruimte en altijd kunnen vreten beperkt stress. Verder is het afzonderen van koeien een stressfactor, net als frequent koeien toevoegen aan de drogekoeiengroep. Dat levert rangordeconcurrentie. Beperk dit tot maximaal één keer per week. Laat droge koeien, als in een strohok verblijven, daar afkalven, of breng ze pas op het laatste moment, als de vruchtblaas zichtbaar is, naar de afkalfruimte. De gedaalde weerstand maakt de koe gevoeliger voor aandoeningen als mastitis en baarmoederontsteking.

Eén reactie

  • el

    Het is misschien beter om een bijeenkomst te organiseren over de hoeveelheid melk die wordt geproduceerd waar geen markt voor is, en naar een oplossing zoeken, in plaats van nog meer productie stimuleren!

Of registreer je om te kunnen reageren.