Foto: Fotopersburo Dijkstra RundveeNieuws

Zoogkoeienbedrijven nog niet bezig met gezondheidsstatus

Van de zoogkoeienbedrijven is ongeveer 18% IBR-vrij, 5% is BVD-vrij en 8% heeft een paratuberculose-onverdachtstatus.

Dat blijkt uit de monitoring Diergezondheid Rund, uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), op basis van gegevens van organisaties zoals RVO, CRV en Rendac.

Tussen 2011 en 2016 is gemiddeld 47% van de zoogkoeienbedrijven leptospirosevrij gecertificeerd. In deze periode is een licht dalende tendens te zien.

Veel schade voorkomen

Slechts een beperkt aantal zoogkoeienbedrijven neemt deel aan diergezondheidsprogramma’s. In de laatste jaren is een lichte stijging zichtbaar bij de deelname aan BVD- en IBR-programma’s. BVD- en IBR-vrij zijn en blijven kan veel schade door ziekte en sterfte voorkomen. In de toekomst is de status voor BVD en IBR mogelijk ook van belang bij verkoop van vee.

In 2015 waren er zo’n 3.300 zoogkoebedrijven. Een zoogkoebedrijf is gedefinieerd als een niet-melkleverend rundveebedrijf met in totaal tenminste 20 runderen, waarbij het grootste deel van het volwassen, vrouwelijke vee elk jaar afkalft. Het gemiddelde zoogkoebedrijf had gemiddeld 31 volwassen runderen en ongeveer evenveel jongvee.

Let op diergezondheidsstatussen

Ruim een derde van de bedrijven voert geen vee aan en twee derde voert ten minste één keer per jaar vee aan. Van het volwassen vee sterft gemiddeld minder dan 1% per kwartaal. Bij de kalveren is de sterfte gemiddeld tussen 2 en 3% per kwartaal.

Niet aankopen van runderen verkleint de kans op insleep van ziekten. Let bij aankoop van een dekstier op de diergezondheidsstatussen van het verkopende bedrijf. Ook is een tijdelijke quarantaine vóór toevoegen aan het eigen koppel zinvol.

Beheer
WP Admin