Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Voor het eerst in 30 jaar geen BSE in Verenigd Koninkrijk

Voor het eerst in dertig jaar sluit Groot-Brittannië een jaar af zonder BSE-geval. De epidemie, die in aantal geregistreerde uitbraken haar hoogtepunt kende in 1993, is zo goed als uitgebannen.

De eerste uitbraak van BSE deed zich waarschijnlijk al voor 1986 voor. De runderziekte werd verbreid, doordat de ziekteverwekkers de destructie konden doorstaan. De verwerkte dierlijke eiwitten, besmet met BSE, werden verwerkt in rundveevoer, wat leidde tot een epidemie van ongekende omvang. Besmette koeien werden onvast ter been en vielen uiteindelijk dood neer.

In totaal zijn in Groot-Brittannië en Noord-Ierland meer dan 180.000 gevallen van de dodelijke runderziekte vastgesteld. De laatste twee dateren van 2015. In 2016 zijn geen nieuwe uitbraken gevonden op de Britse eilanden.

Oprichting Europese voedselveiligheidsautoriteit

De uitbraak van boviene spongiforme encefalopathie kende aan het eind van de jaren 90 van de vorige eeuw een politiek hoogtepunt. Nadat was gebleken dat de ziekte via de consumptie van besmet vlees overdraagbaar was op mensen, werden allerlei veiligheidsmaatregelen getroffen om te zorgen dat de besmetting werd uitgebannen. De uitbraak was aanleiding voor de oprichting van de Europese voedselveiligheidsautoriteit.

Binnen de Europese Unie is dit jaar alleen in Spanje en Frankrijk nog BSE gevonden. De Spaanse koe was in 2000 geboren, de Franse koe was geboren in 2011.

Het laatste geval van koegekte in Nederland was in 2011 bij een koe die in 1996 was geboren. Nederland kende 90 gevallen van BSE, waarvan twee bij dieren van Belgische oorsprong. Bij zeven uit Nederland afkomstige dieren is in het buitenland BSE vastgesteld.

Beheer
WP Admin