Foto: Jan Willem Schouten RundveeNieuws

‘Veehouder kan €3.000 besparen op dieselverbruik’

Met ander rijgedrag of een andere manier van voeren kan een melkveehouder 20% diesel besparen.

Melkveehouders kunnen hun dieselverbruik met 20% verminderen, wat neer komt op een besparing van €2.000 tot €3.000 per jaar. Dit stelt Teus Verhoeff, adviseur bij PPP Agro Advies in het praktijkblad dieselbesparing van LTO Noord.

Het verlagen van het dieselverbruik werkt direct door in de kostprijs van melk. Veehouders verbruiken gemiddeld 10 tot 15 liter diesel per 1.000 kilo melk per jaar, omgerekend €12.000 per jaar.

Verkeerde trekker-werktuigcombinaties

Besparen op dieselverbruik kan eenvoudig door bijvoorbeeld het rijgedrag aan te passen. Daarnaast wordt diesel onnodig verstookt bij verkeerde trekker-werktuigcombinaties, veelal een te zware trekker bij een werktuig. Keuzes op langere termijn zijn te nemen in bijvoorbeeld de manier van voeren. Van het dieselverbuik is 30% namelijk toe te bedelen aan voedewinning en 40% zit in het voeren zelf.

Voederwinning uitbesteden aan loonwerker

Wat Verhoeff betreft moeten veehouders kritischer kijken naar de bedrijfsvoering en in overweging nemen om de voederwinning en het voeren zo veel mogelijk uit te besteden aan een loonwerker. Loonwerkers zijn voorlopers op het gebied van energiezuinig rijden en hebben vaak energiezuinige trekkers en de juiste trekker-werktuigcombinaties.

Beheer
WP Admin