De Europese Commissie en staatssecretaris van Dam en zijn ministerie van EZ hebben een verschillende uitleg over de timing en helderheid van de Brusselse bezwaren tegen de invoering van fosfaatrechten per 2017. - Foto: ANP RundveeNieuws

Van Dam: eerste bezwaren tegen fosfaatrechten waren niet overtuigend

Staatssecretaris Van Dam erkent dat de Europese Commissie al op 7 juli de eerste bezwaren uitte tegen het wetsvoorstel om de fosfaatrechten voor de melkveehouderij in 2017 in te voeren. Maar die bezwaren zijn door Van Dam en zijn mensen niet beoordeeld als onoverkomelijk, zo blijkt uit informatie van de staatssecretaris.

Nadat het ministerie van Economische Zaken in juni al de eerste contacten had over het wetsvoorstel, was er op 7 juli een eerste overleg. Tegen de bezwaren van de Europese Commissie bracht het ministerie tegenargumenten in. “Wij hebben duidelijk gemaakt waarom wij het wetsvoorstel wel verenigbaar achtten met de staatssteunrichtsnoeren. Die argumentatie is ‘met de Europese Commissie gedeeld in een brief (…) op 15 juli’, aldus het ministerie in een toelichting.

Europees Commissaris: Nederland al op 7 juli ingelicht over bezwaren tegen fosfaatrechten

Het ministerie komt met de toelichting nadat Europees Commissaris Margarethe Vestager in antwoord op parlementaire vragen heeft gesteld dat haar mensen al op 7 juli Nederland hebben ingelicht over de bezwaren die zij had tegen het stelsel van fosfaatrechten. Het ministerie houdt tot nu toe vol dat pas in september duidelijk bleek dat de bezwaren van de Europese Commissie van dien aard waren, dat het voorstel in Brussel geen groen licht zou krijgen.

EZ: pas in september waren bezwaren Europese Commissie echt duidelijk

Volgens het ministerie is op of na 15 juli afgesproken dat de kwestie direct na de zomer besproken zou worden. De staatssecretaris maakte in de nacht van donderdag op vrijdag aan de Tweede Kamer duidelijk dat pas medio september ‘in alle scherpte duidelijk [werd] wat precies de strekking was van de bezwaren van de Commissie en op welke elementen van het wetsvoorstel die zagen’.

Intensief overleg

Daarna is er intensief overleg geweest met de Europese Commissie over de bezwaren en over de manier waarop die konden worden weggenomen.

Beheer
WP Admin