Anita Heijdra, bestuurder van Keten Duurzaam Rundvlees - Foto: Herbert Wiggerman RundveeNieuws

‘Tekort aan jongvee voor vleesveehouderij door fosfaatrechten’

De fosfaatrechten voor de melkveehouderij dreigen een tekort aan kalveren en jonge dieren voor de vleesveehouderij te veroorzaken.

Dat zegt Anita Heijdra, bestuurder van Keten Duurzaam Rundvlees. De fosfaatrechten hebben ook invloed op de vleesveehouderij, omdat vrouwelijk jongvee in de vleesveehouderij ook fosfaatrechten krijgt toebedeeld. Deze rechten zullen voornamelijk bij hobbymatige zoogkoeienhouders terechtkomen. “Het ziet er naar uit dat een aantal van deze vleesveefokkers de rechten direct gaat verkopen, om er geld voor te krijgen. Daarmee moeten ze ook dieren afvoeren en zullen ze moeten stoppen met het fokken van vleesrunderen”, zegt Heijdra. “Daardoor zullen we nog afhankelijker worden van import.”

‘Huidige beleid gaat ten koste van natuurbeheer’

De vleesveehoudster verwacht dat het huidige beleid bovendien ten koste gaat van natuurbeheer met runderen. “Diverse natuurbeheerorganisaties beginnen dit ook in te zien, maar het is te laat”, aldus Heijdra.

De politiek heeft volgens haar te weinig aandacht gehad voor de kwestie, enerzijds door gebrek aan lobby en anderzijds doordat men vooral gericht was op de melkveehouderij.

Dat vleesrunderen deels ook fosfaatrechten krijgen, komt doordat de rechten worden toegekend op basis van diercategorieën die gebruikt worden voor de meststoffenwet. Voor diercategorie 100, 101 en 102 worden fosfaatrechten verstrekt. Onder deze categorieën valt ook vrouwelijk jongvee voor de vleesveehouderij en ‘overig vleesvee’. Voor stieren worden geen fosfaatrechten toegekend.

‘Onterecht dat vleesveesector fosfaatrechten krijgt’

Heijdra vindt het onterecht dat de vleesveesector ook fosfaatrechten krijgt. “De vleesveesector zit ruim onder het specifiek vastgestelde sectorale fosfaatplafond. We hebben dus part nog deel aan het fosfaatoverschot.” Met een eenvoudige aanpassing van de diercategorieën voor vleesvee, had het probleem volgens Heijdra eenvoudig kunnen worden voorkomen.

Dit is in het wetsvoorstel echter niet gebeurd. De dieren voor de vleesveehouderij krijgen ook rechten, om te voorkomen dat er een sluiproute ontstaat door melkvee als vleesvee aan te merken en daarmee zou het niet onder het wetsvoorstel vallen.

Beheer
WP Admin