Kees Romijn - Foto: Jan Willem Schouten RundveeNieuws

Sectorplan fosfaatreductie wordt afgestemd op wet fosfaatrechten

De zuivelsector zal het plan voor fosfaatreductie in 2017 in de melkveehouderij aanpassen aan het wetsvoorstel fosfaatrechten zoals de Tweede Kamer deze aanneemt. Het is van belang om het plan en de wet per 2018 op elkaar af te stemmen.

Dat zegt Kees Romijn, voorzitter van de vakgroep melkvehouderij, in de Tweede Kamer.

Ook staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) zegt zich te kunnen voorstellen dat de sector bij de verdere uitwerking van het fosfaatreductiepakket 2017, de wet zal betrekken zoals deze na behandeling in de Tweede Kamer zal worden vastgesteld.

Meerderheid voor ontzien grondgebonden bedrijf

In de Tweede Kamer blijkt een ruime meerderheid voor het volledig ontzien van grondgebonden melkveebedrijven, met latente plaatsingsruimte, bij de generieke korting. Naar verwachting zal het sectorplan hier ook op aangepast worden, zodat deze groep boeren ook in dit plan worden ontzien.

De politieke keuze om deze groep te ontzien heeft gevolgen voor de generieke korting op de niet-grondgebonden bedrijven. Deze zullen extra gekort moeten worden om onder het fosfaatplafond te komen.

Voermestcontracten akkerbouwers en veehouders

Het ziet er naar uit dat er ook nog andere wijzigingen in de wet opgenomen zullen worden. Zo lijkt er een meerderheid te kunnen ontstaan voor het toestaan van voermestcontracten tussen akkerbouwers en veehouders om regionale kringlopen te sluiten. Ook is de verwachting dat de invoering van een commissie van deskundigen voor het vaststellen van knelgevallen en een snelle goedkeuring van de Kringloopwijzer op een meerderheid kan rekenen.

Het debat over het wetsvoorstel fosfaatrechten begint vanavond om 19 uur en is live te volgen via Politiek24

Beheer
WP Admin