Foto: Paulus Maessen RundveeNieuws

RvS: varkenstallen zijn en blijven illegaal

Een varkenshouder uit de gemeente Dinkelland (Overijssel) krijgt zijn zeugenstal en biggenstal die afwijken van de verleende omgevingsvergunning niet met terugwerkende kracht gelegaliseerd.

De gemeente heeft de omgevingsvergunning terecht geweigerd. Tot dat oordeel kwam de Raad van State woensdag.

In 2011 kreeg de varkenshouder een omgevingsvergunning om de beide stallen in Saasveld te bouwen. Achteraf bleken de stallen af te wijken van die vergunning. Om de stallen alsnog gelegaliseerd te krijgen, vroeg de varkenshouder eind 2013 opnieuw een omgevingsvergunning aan. In september 2014 liet de gemeente weten die vergunning te weigeren.

Vereiste rookklasse

Een van de argumenten van de gemeente was dat de stallen niet voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit 2012. Er zijn namelijk kunststof binnenwanden gebruikt die niet voldoen aan de vereiste rookklasse s2. De varkenshouder voert daartegen aan dat de eisen van de besluit niet golden toen hij in 2011 zijn omgevingsvergunning kreeg. Volgens de RvS moet echter gekeken worden naar de tweede (legaliserings)aanvraag van eind 2013. Op dat moment gold het Bouwbesluit wel en dus moet de stal voldoen aan de eisen uit dat besluit.

Ongelijke behandeling

Het argument dat directe collega’s in zijn omgeving niet hoeven te voldoen aan de rookklasse s2-eis en hij dus ongelijk behandeld wordt, vindt geen weerklank bij de RvS.

Volgens de Raad kan een beroep op het gelijkheidsbeginsel niet leiden tot het in strijd met de wet verlenen van een vergunning voor het bouwen. Dat is hier het geval het bouwplan is in strijd met het Bouwbesluit 2012.

Of deze uitspraak betekent dat de betreffende varkenshouder zijn stallen moet afbreken, kon een woordvoerder van de gemeente Dinkelland niet zeggen. De gemeente beraadt zich nog.

Beheer
WP Admin