Foto: Paulus Maessen RundveeNieuws

RvS: rundveehouder Achterhoek mag uitbreiden

Het is de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF) niet gelukt om samen met een paar omwonenden, waaronder de eigenaar van een ekoboerderij, de uitbreidingsplannen van een rundveehouder in de buurt van Winterswijk tegen te houden.

De Raad van State (RvS) oordeelde in een uitspraak dat de bezwaren ongegrond zijn.

Gedeputeerde Staten van Gelderland hadden in december 2015 een Natuurbeschermingswetvergunning aan het bedrijf verleend voor het houden van 1.200 vleeskalveren op een bedrijf in de buurt van het Natura 2000-gebied ‘Korenburgerveen’. De dieren worden gehouden in een nieuwe stal met een luchtwasser. Deze situatie zou niet leiden tot een toename van de stikstofdepositie oordeelde GS.

PAS

Volgens de GNMF had GS de Regeling programmatische aanpak stikstof (PAS) moeten toepassen omdat die vanaf 1 juli 2015 in werking was getreden en niet de Natuurbeschermingswet 1998. Volgens GS was het besluit echter al ver voor de datum van 1 juli in voorbereiding en geldt de PAS daarom niet. De RvS is het daarmee eens, omdat de vergunningaanvraag ruim voor die datum was ingediend.

Ook het argument dat de veehouder meer dieren gaat houden dan vergund, wordt terzijde geschoven. Als de boer dat doet, is er sprake van een overtreding van de vergunning en zal daar tegen op getreden moeten worden en staat los van de NBW-vergunning, stelt de RvS.

Luchtwasser

Dat een andere luchtwasser meer fijnstof afvangt dan die installatie die de veehouder wil gebruiken, is voor de RvS ook geen reden de vergunning te vernietigen. Met de voorgestelde luchtwasser is de uitstoot niet zo dat er sprake is van een toename. De natuurlijke kenmerken van de gebied worden dus niet aangetast als gevolg van de verleende Natuurbeschermingswetvergunning.

Alle bezwaren zijn daarmee volgens de RvS ongegrond; de veehouder kan zijn stal bouwen.

Beheer
WP Admin