Foto: Koos Groenewold RundveeNieuws

Oplopend aantal problemen door boterzuur

Het aantal waarschuwingen vanuit de kaasfabrieken met betrekking op boterzuur(sporen) in de boerderijmelk neemt in de afgelopen maanden flink toe.

Dat meldt Eurofins Agro, die daar veel vragen over krijgt. Eurofins Agro verklaart de toename van het aantal meldingen uit de groei en bemestingsomstandigheden in het voorjaar van 2016. Eind 2015 is er een natte periode geweest met relatief hoge temperaturen. Het gras is daardoor nog lang doorgegroeid. Op veel plekken stond er al vroeg in voorjaar van 2016 dan ook al veel gras, met veel water. Hierdoor is er vaak laat op lang gras bemest. In de mest zitten boterzuurbacteriën en deze zijn waarschijnlijk veel mee ingekuild in de eerste snede.

Twee indicatoren voor aanwezigheid boterzuur

Veehouders kunnen in de analyse van hun graskuilen kijken naar twee indicatoren voor de aanwezigheid van boterzuur: de conserveringsindex en boterzuur. Boterzuur word uitgescheiden door boterzuurproducerende bacteriën. Het zegt dus iets over de historische activiteit van bacteriën.

Bij een hoge waarde is er veel activiteit geweest. Er is dan een risico op véél aanwezige boterzuursporen.

Optie is om de boterzuursporen ook daadwerkelijk te onderzoeken. Dat gebeurt niet standaard. Dan volgt extra onderzoek op anaerobe sporen.

Beheer
WP Admin