Foto: ANP RundveeNieuws

Onderhandelingen fosfaatrechte lagen stil in zomer

De onderhandelingen met de Europese Commissie over de invoering van de fosfaatrechten voor de melkveehouderij hebben in de zomer een periode stil gelegen.

Dat blijkt uit de 25 pagina’s antwoorden van staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) op vragen van de Tweede Kamer over de onderhandelingen met de Europese Commissie.

Al sinds juli 2015 overleg met EU over fosfaatrechten

Sinds juli 2015 is Nederland in overleg met de Europese milieucommissie over de invoering van de fosfaatrechten.

  • Direct nadat het wetsvoorstel fosfaatrechten op 3 juni 2016 door de ministerraad is aanvaard, is Nederland naast het overleg met de milieucommissie ook in overleg gegaan met de Commissie voor mededinging.
  • Op 14 juni is het wetsvoorstel aan de mededingingscommissie (DG Comp) aangeboden.
  • Bij het eerste overleg op 7 juli 2016 werd duidelijk dat de Europese Commissie vindt dat er sprake is van staatssteun bij de invoering van fosfaatrechten. Dat was tot dan toe nog niet duidelijk aldus Van Dam, omdat het niet duidelijk was of de rechten zouden leiden tot een voordeel of dat deze het handelsverkeer ongunstig zouden beïnvloeden. Bij dit ambtelijk overleg werd ook aangegeven dat er sprake zou zijn van ongeoorloofde staatssteun. Nederland nam deze kritiek niet hoog op.
  • Op 15 juli heeft Nederland een brief gestuurd naar de milieu- en mededingingscommissies van de EU met daarin de argumenten waarom Nederland de fosfaatrechten niet als ongeoorloofde staatssteun ziet.
  • In de tweede helft van juli en in augustus lag het dossier stil.
  • Op 5 september werden de gesprekken vervolg met Brussel, op zowel technisch niveau als op top-ambtelijk niveau.
  • Op 14 september werd volgens Van Dam echt duidelijk dat hoe zwaar de bezwaren van de Europese Commissie waren.
  • Sindsdien is er zeer intensief contact geweest met Brussel over de kwestie. “Mede op basis van het gesprek dat ik had met Eurocommissaris Vestager op 5 oktober heb ik moeten concluderen dat de Europese Commissie haar informele oordeel niet zou wijzigen”, aldus Van Dam.

Eerst onder fosfaatplafond, dan fosfaatrechten

Door het oordeel van de Europese Commissie dat de invoering van het fosfaatrechtenstelsel een vorm van ongeoorloofde staatssteun is, heeft Van Dam moeten besluiten om de invoering van het wetsvoorstel met een jaar uit te stellen. Via een sectorplan moet nu de fosfaatproductie in de melkveehouderij in 2017 weer onder het sectorale fosfaatplafond komen, zodat de fosfaatrechten in 2018 ingevoerd kunnen worden. Als de rechten worden ingevoerd als al aan de Europese norm van het fosfaatplafond wordt voldaan, is de staatssteun wel geoorloofd. Over het sectorplan voor fosfaatreductie wordt intensief overlegd met Brussel.

Van Dam had bij de indiening van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer, op 8 september, nog het vertrouwen er met de Europese Commissie uit te komen over de staatssteun. Toen het wetsvoorstel werd gepresenteerd, werd niet gerept over problemen met ongeoorloofde staatssteun, terwijl het ministerie hier al wel op gewezen was in Brussel. Toen ging het ministerie er echter nog vanuit dat de problemen op te lossen waren.

Documenten niet delen met Kamer

Van Dam blijft voet bij stuk houden dat hij onderliggende documenten zoals brieven, e-mails en notities over de onderhandelingen niet met de Tweede Kamer wil delen, ondanks herhaaldelijk verzoek van de Kamer. Volgende week dient een rechtszaak over een wob-procedure over vergelijkbare documenten bij de onderhandelingen over de derogatie van 2014 – 2018.

Mogelijk volgt er naar aanleiding van de brief van Van Dam nog een debat in de Tweede Kamer. Dit zal de Kamer volgende week besluiten.

Beheer
WP Admin