Foto: Jan Sibon RundveeNieuws

Meerderheid NZO voor fosfaatreductieplan

De algemene ledenvergadering van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) heeft ingestemd met het fosfaatreductieplan van ZuivelNL.

Daarmee geven in ieder geval NZO en LTO steun aan het fosfaatreductieplan. Het derde lid van ZuivelNL, melkveehoudersvakbond NMV, neemt op een later moment een definitief besluit.

NZO spreekt van een ruime meerderheid van de dertien leden die voor het fosfaatreductieplan zijn. De precieze stemverhoudingen houdt de NZO geheim. “De sfeer tijdens de vergadering was goed. Het dossier speelt natuurlijk al langer en er zijn uiteraard wel argumenten uitgewisseld”, aldus een woordvoerder van de NZO.

Voor de uitwerking van het fosfaatreductieplan heeft het volgens de NZO geen effect of een bedrijf voor of tegen het plan heeft gestemd. “Het plan treedt pas in werking als het ministerie een Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) afgeeft. Dan geldt het plan voor alle melkveehouders en zuivelbedrijven in Nederland.

Royal A-ware steunt fosfaatplan

Eerder toonden DOC, Henri Willig en A-ware grote bezwaren tegen het fosfaatreductieplan. Royal A-ware heeft het fosfaatplan bij de stemmingen gesteund, omdat er nu een harde koppeling is gemaakt met behoud van derogatie. Ook zijn een aantal juridische zaken die volgens A-ware eerder onvoldoende waren uitgewerkt, nu wel afdoende opgelost. “Hierdoor, en vanwege de zeer brede steun van onze melkveehouders, heeft Royal A-ware vóór het fosfaatreductieplan ZuivelNL gestemd”, laat het zuivelbedrijf weten.

“Ik ben trots dat 94% van de A-ware melkveehouders het plan ondersteunt”, vertelt CEO Jan Anker. “Royal A-ware en haar melkveehouders nemen hiermee samen hun verantwoordelijkheid voor het behoud van de derogatie voor Nederland.”

Royal A-ware: ‘Het gaat om reductie van fosfaat en niet om minder melk!’

Tot het plan in werking gaat, naar verwachting op 1 maart 2017, kunnen leveranciers van A-Ware alle melk gewoon blijven leveren. “Als groeiend bedrijf kunnen we alle melk goed gebruiken!”, vertelt COO Klaas de Jong. “Door de ‘Vrijwillige GVE-reductieregeling’ kunnen melkveehouders binnen de gestelde kaders hun melkomzet ook na 1 maart 2017 redelijk op peil houden. Het gaat om reductie van fosfaat en niet om minder melk!.”

Leveranciers van Friesland Campina krijgen ook voor de inwerkingtreding van het fosfaatreductieplan al te maken met een standstill van de melklevering. Zij mogen niet meer melk leveren dan dat ze in hun referentieperiode deden.

ZuivelNL maakte een rekenmodel voor het effect van de fosfaatreductiemaatregelen op individuele bedrijven.

Beheer
WP Admin