Foto: Roel Dijkstra RundveeNieuws

Ministerie aan zet bij fosfaatreductieplan zuivel

ZuivelNL heeft het fosfaatreductieplan ingediend bij het ministerie van Economische Zaken.

“Wij hebben ons huiswerk gedaan, het plan is klaar. Nu is de staatssecretaris aan de beurt om zijn huiswerk te doen”, zegt vakgroepvoorzitter Kees Romijn van LTO Melkveehouderij.

Om het plan werkbaar te maken moet het ministerie een algemeen verbindend verklaring (AVV) afgeven voor het plan, zodat de maatregelen voor alle ondernemers verplicht worden. Eerder konden productschappen dergelijke maatregelen treffen, maar sinds de afschaffing van de productschappen ligt deze taak bij het ministerie.

Wachten op goedkeuring Europese Commissie

Voor het verstrekken van de AVV moet Nederland goedkeuring krijgen van de Europese Commissie. Dit hele traject duurt ongeveer twee maanden. ZuivelNL hoopt dat het fosfaatreductieplan per 1 maart van start kan gaan.

De Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) neemt vandaag een besluit over het fosfaatreductieplan, de melkveehoudersvakbond neemt later dit jaar een definitief besluit. Vanwege de hoge tijdsdruk is het plan al wel voorgelegd bij het ministerie

Zuivelbedrijven bezorgd over voorstel

Bij verschillende zuivelbedrijven is bezorgdheid over het voorstel, zij overwegen het plan niet te steunen. “Inhoudelijk is iedereen het wel eens over het de maatregelen van het fosfaatreductieplan. De bezorgdheid zit vooral op juridisch vlak. Bedrijven zijn bezorgd dat ze bij eventuele procedures van melkveehouders tegen het plan toch hoofdelijk aansprakelijk zijn, ondanks de afspraak dat rechtszaken via ZuivelNL zullen worden afgehandeld. Voorzitter Piet Boer van NZO zei bij de presentatie van het fosfaatreductieplan dat hij er vertrouwen in heeft dat de zuivelbedrijven het plan steunen.

Via het fosfaatreductieplan van de zuivelsector zijn melkveehouders verplicht om terug te gaan naar de veebezetting van 2 juli 2015 voor grondgebonden bedrijven en 2 juli minus 4% voor niet-grondgebonden bedrijven. Als de veereductie binnen het voorgeschreven tempo gebeurt, hoeven bedrijven die gegroeid zijn maximaal 20% van het aantal GVE’s af te voeren. Het plan van de zuivelsector vormt samen met het fosfaatreductie via het veevoer en de stoppersregeling het totale fosfaatreductieplan om de fosfaatproductie weer onder het fosfaatplafond van de melkveehouderij te krijgen in 2017.

Beheer
WP Admin