Foto: Brat Nijs RundveeNieuws

LTO: generieke korting komt niet boven 8%

De veronderstelling dat de generieke korting op de fosfaatrechten kan oplopen tot 10%, berust op een redeneerfout. Dat stelt LTO Nederland in reactie op een analyse die Boerderij maandag publiceerde.

Volgens LTO Nederland zal de generieke korting niet boven 8% uitkomen, mogelijk lager.

De rekensom in de Boerderij-analyse die uitkomt op 10% generieke korting is gebaseerd op twee elementen: enerzijds de generieke korting die aanvankelijk was voorzien van 4% tot 8%, en anderzijds een extra korting van ongeveer 2,5%-punt door het ontzien van de grondgebonden bedrijven. Die twee elementen opgeteld komen uit op een korting van 6,5% tot 10,5% voor niet-grondgebonden bedrijven.

Uitstel wet van 2017 naar 2018

LTO stelt daar tegenover dat de aanvankelijke generieke korting van 4% tot 8% was voorzien bij het ingaan van de wet op 1 januari 2017. In die korting zat ook een deel van 4% die was voorzien voor de overschrijding van het fosfaatplafond in het jaar 2017.

In de aangepaste wet, die van kracht wordt op 1 januari 2018, is dat ingecalculeerde deel voor de overschrijding in 2017 niet meer nodig. Immers, de fosfaatproductie wordt in 2017 tot onder het plafond gebracht bij de uitvoering van het sectorplan, zegt LTO.

De korting die dan nog nodig is wordt vooral bepaald door het verschil tussen de uitgedeelde rechten op basis van de situatie op 2 juli 2015 en het fosfaatplafond. De generieke korting op 1 januari 2018 voor niet-grondgebonden bedrijven zal volgens de LTO-berekening de 8% niet overschrijden en waarschijnlijk lager liggen.

Beheer
WP Admin