Foto: Fotopersburo Dijkstra RundveeNieuws

Geen Kringloopwijzer bij Eko Holland

De biologische leverancierscoöperatie Eko Holland verplicht haar leden niet om gebruik te maken van de Kringloopwijzer.

Dat zegt voorzitter René Cruijsen. Hij noemt het instrument overbodig voor biologische melkveehouders die in zijn ogen een eigen mestkringloop kennen.

Daarbij vindt hij de Kringloopwijzer nog niet betrouwbaar. “Wij werken met een praktische kringloop, de Kringloopwijzer gaat te veel uit van theorie.” Het gaat om een opvallende stap aangezien zuivelondernemingen binnen de zuivelorganisatie NZO hebben afgesproken de Kringloopwijzer voor alle melkveehouders verplicht te stellen. Eko Holland is weliswaar geen lid van de Nederlandse Zuivel Organisatie(NZO) maar wel een leverancier van verschillende NZO-leden.

Geen Kringloopwijzer maar Skal-normen in KKM

Eko Holland haalt de module van de Kringloopwijzer uit zijn kwaliteitsprogramma Keten Kwaliteit Melk (KKM) en neemt daarvoor in de plaats de Skal-normen op. Op deze manier denkt de leverancierscoöperatie te kunnen voldoen aan de verplichtingen die door haar afnemers worden gesteld. “We houden ons gewoon aan de Europese richtlijnen en de voor ons geldende stikstofnorm van 170 kilo stikstof per hectare”, aldus Cruijsen.

Controle-instantie Qlip laat weten van de aanpassing op de hoogte te zijn, maar dat de verantwoording voor het kwaliteitsprogramma bij Eko Holland zelf ligt. Qlip is wel verantwoordelijk voor het originele KKM waar verschillende zuivelondernemingen gebruik van maken. De NZO heeft nog niet op het nieuws van Eko Holland gereageerd.

‘Fosfaatreductieplan paniekvoetbal’

Cruijsen ergert zich groen en geel aan de wijze waarop LTO en NZO met de melkveehouders in Nederland omgaan. Ook is hij verbolgen over het feit dat Eko Holland bij geen van de overleggen is uitgenodigd. Hij noemt het fosfaatreductieplan paniekvoetbal. Er staat nog niets vast terwijl er nu al wel ingrijpende maatregelen worden genomen. “Waarom leggen we in Brussel niet gewoon uit dat er ondanks de stijging van het aantal dieren nog geen kilo meer mest per hectare is uitgereden?”

Daarbij wordt het teveel aan mest volgens hem gewoon van de bedrijven afgevoerd. “Melkveehouders thuis weten bij God niet meer wat ze moeten doen”, aldus Cruijssen. De enige reden waarom de Kringloopwijzer wordt ingevoerd is de wens om nog meer koeien te gaan houden. Stop daar nou eens mee.”

Romijn: Kringloopwijzer niet inzetten een gemiste kans

Kees Romijn, LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij, geeft aan dat Eko Holland geen lid is van de NZO en daardoor dit besluit kan nemen. Wel noemt hij het een gemiste kans om een managementinstrument als de Kringloopwijzer niet in te zetten op biologische melkveebedrijven. Daarbij zou 10% van de biologische bedrijven niet grondgebonden zijn en zijn ook verschillende biologische melkveebedrijven in de afgelopen tijd flink gegroeid. Hij is niet bang dat de maatregelen afbreuk doet aan het draagvlak voor de Kringloopwijzer. Ook geeft hij aan te begrijpen dat de bio-melkveehouders zich in een andere positie bevinden. “Maar bewijs dan gewoon door deel te nemen dat het instrument voor de biologische melkveehouderij niet werkt. Het ergste wat je kan gebeuren is dat je meer inzicht krijgt in je bedrijfsvoering.”

Ook voordeel voor biologische melkveehouders in Kringloopwijzer

Michel de Haan van Wageningen UR geeft eveneens aan dat ook biologische melkveehouders voordeel kunnen behalen door de Kringloopwijzer te gebruiken. Ook voor hen zou het doel moeten zijn om wat betreft hun bedrijfskringloop zo min mogelijk verliezen te realiseren. Tegelijk begrijpt hij dat een bepaalde groep extensieve melkveebedrijven weerstand heeft aangezien de kans op voordeel wat betreft excretie voor deze bedrijven kleiner is.

Beheer
WP Admin