Foto: ANP RundveeNieuws

Flinke toename uitstoot broeikasgas methaan

De wereldwijde uitstoot van broeikasgas methaan groeit sinds 2014 harder dan in de afgelopen 20 jaar.

Het is onduidelijk waardoor dat komt, schrijven Franse, Australische en Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Research Letters. De meest waarschijnlijke bron van de groei van de CH4-uitstoot ligt bij de landbouw, aldus de onderzoekers.

De onderzoekers zien dat de methaanconcentraties in de lucht sinds 2007 stijgen en in de jaren 2014 en 2015 opeens omhoog schoten met meer dan 10 ppb per jaar, terwijl de stijging in de eerste jaren van deze eeuw ongeveer 0,5 bbp per jaar was.

De conclusies van de onderzoekers zijn dinsdag aan de orde geweest op een bijeenkomst van de American Geophysical Union in San Francisco. Hoewel CO2 als broeikasgas veel meer voorkomt, is methaan een broeikasgas met een groter effect. De uitstoot van kooldioxide is in de afgelopen jaren afgevlakt, maar de methaanuitstoot stijgt.

Uitstoot door rundvee en rijstvelden

Hoewel niet precies duidelijk is waar de stijgende uitstoot vandaan komt, is er een aantal logische verklaringen, waaronder binnen de landbouw en veehouderij. Methaan komt onder andere vrij bij de rundveehouderij, en ook uit rijstvelden komt het gas vrij. Een deel komt ook vrij bij de winning of het gebruik van fossiele brandstoffen.

De Franse onderzoeker Marielle Saunois van het Laboratoire des Sciences du Climat et de l’Environnement zegt dat op basis van de beschikbare data landbouw de meest waarschijnlijke bron voor de uitstoot is. De wereldwijde veestapel is in de periode van 1994 tot 2014 gestegen van 1,4 miljard tot 1,5 miljard, volgens gegevens van de FAO. Een soortgelijke groei deed zich voor in de rijstteelt in Azië.

Goede resultaten te behalen via rantsoen koeien

Volgens Saunois is er ook goed nieuws: de focus op de vermindering van de methaanuitstoot lag tot nu toe vooral op de fossiele brandstoffen. “We moeten net zo hard kijken naar de landbouw en daar zijn best resultaten te halen door het rantsoen van koeien te veranderen. De situatie is zeker niet hopeloos”, aldus Robert Jackson, mede-auteur en hoogleraar aan de universiteit van Stanford.

Beheer
WP Admin