Foto: Bert Jansen RundveeNieuws

Bemestingswaarde voor co-producten in digestaat

De Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen (CBGV) heeft een tool ontwikkeld om de bemestingswaarde van digestaat uit co-vergisting in te schatten.

Dit meldt Verantwoorde Veehouderij.

De samenstelling van digestaat is zeer wisselend en komt niet meer overeen met de mest zoals die de vergister is ingegaan. Dit is afhankelijk van het co-product dat wordt gebruikt en de hoeveelheden. Daardoor is het belangrijk dat digestaat voor gebruik wordt bemonsterd. Als er nog geen analyse beschikbaar is op het moment van uitrijden, kunnen de cijfers van het CBGV worden gebruikt. Als bekend is welke en hoeveel co-producten aan de mest zijn toegevoegd, kan daarmee de bemestende waarde van de stikstof in het digestaat worden ingeschat.

Stikstof bij co-vergisting

Van de plantaardige co-producten mag er worden verwacht dat er bij co-vergisting ongeveer net zoveel stikstof vrijkomt als bij vertering in dieren; ongeveer 80%. In de mest is al een deel van de goed afbreekbare organische stof afgebroken en is verdere afbraak door vergisting lager. Inschatting is dat van de organische stof in runderdrijfmest nog 25 tot 30% verder wordt afgebroken. Alle minerale stikstof in mest blijft behouden tijdens de co-vergisting. De minerale en afgebroken organische stikstof dragen bij aan de stikstofwerking van het digestaat.

Bekijk ook de notitie en tabellen van de Commissie Bemesting Grasland en Voedergewassen (PDF, 302 kB).

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin