Foto: Ronald Hissink RundveeNieuws

Belgisch rundveebedrijf geblokkeerd na Brucellose

Op een melkveebedrijf in de Belgische provincie Luxemburg is een geval van Brucellose vastgesteld. Het bedrijf is afgelopen week geblokkeerd.

Dat meldt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) op basis van een melding van voedsel- en warenautoriteit FAVV.

Het gaat om de besmetting van één rund met Brucella suis biovar 2. De besmetting kwam aan het licht door stalen genomen in het kader van bewaking op runderbrucellose.

België nog steeds officieel brucellose-vrij

De Europese en de Belgische regelgeving beschouwen runderen besmet met Brucella suis als aangetast door runderbrucellose. Hierdoor zijn dezelfde maatregelen als bij een besmetting met Brucella abortus van toepassing. Genoemde haard heeft geen invloed op het brucellose-statuut van België. Het land is nog steeds officieel brucellose-vrij. Het betreffende rund is geslacht. De FAVV moet na een uitgebreid epidemiologisch onderzoek nog beslissen over eventueel verder te nemen maatregelen op het bedrijf.

Besmetting met Brucella uiterst zeldzaam

Brucella suis biovar 2 is laagpathogeen voor de mens, in tegenstelling tot de Brucella suis biovar 1 en 3. Een besmetting met Brucella suis is uiterst zeldzaam. Bij runderen vindt er zelden horizontale overdracht door een besmet dier plaats. Het blijft volgens DGZ desondanks belangrijk om hygiënemaatregelen te respecteren, om verspreiding van ziekten tussen bedrijven te voorkomen. Een rund kan besmetting oplopen door direct of indirect contact met wilde varkens, of door contact met slachtafval van bejaagde, wilde dieren.

Beheer
WP Admin